logo

Műsorújság

Rendkívüli

Újabb bomba robbant Stockholmban

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó Péter: Sikeres lehet az év a magyar–izraeli kapcsolatokban

2023 egy újabb sikeres év lehet a magyar–izraeli kapcsolatokban – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi Facebook-bejegyzésében.

A tárcavezető kifejtette: Eli Cohennel most találkozott először külügyminiszterként, korábban azonban már dolgoztak együtt, amikor még a gazdasági ügyekért felelt az izraeli kormányban.

„Gratuláltam neki a Likud választási győzelméhez, melyért mi magunk is nagyon szurkoltunk”

– fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette: emellett megerősítették a két ország közötti stratégiai szövetséget és barátságot.

Kitért rá: biztosította izraeli kollégáját arról, hogy Magyarország a jövőben is mindent megtesz azért, hogy a nemzetközi szervezetekben Izraelnek ne kelljen szembesülnie igaztalan támadásokkal és tisztességtelen bánásmóddal. „Az Izrael-ellenes határozatokat a jövőben sem fogjuk megszavazni” – hangsúlyozta.

A miniszter kiemelte:

büszke arra, hogy egyetlen európai külügyminiszterként ott lehetett pár éve Washingtonban az Ábrahám-megállapodások aláírásán, amelyek támogatását most is megerősítette.

Az elmúlt évtizedek sikertelen próbálkozásait követően ezen megállapodások jelentették az első reményt arra, hogy a béke elérhető közelségbe kerüljön a Közel-Keleten – vélekedett.

Szijjártó Péter közölte: azt is megerősítették, hogy „összeköt minket a Magyarországon élő zsidó közösség, valamint az izraeli magyar diaszpóra”. Megállapodtak a két ország közötti gazdasági, beruházási, technológiai együttműködés fejlesztésében is – sorolta. Hozzáfűzte: „jogos mindkettőnk elvárása, hogy 2023 egy újabb sikeres év legyen a magyar–izraeli kapcsolatokban”.

 

Ajánljuk még