logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szó sem lehetett mikroadományokról – egy hét alatt több mint egymilliárd forint állt rendelkezésre a baloldalnak

Feltűnő gyorsasággal, a megalakulása után egy héttel már össze is szedett több mint egymilliárd forintot, majd el is utalta azt a baloldal miniszterelnök-jelöltjének az Action for Democracy. Szó sem lehetett mikroadományok továbbításáról, több százmillió forintot összegyűjteni egyetlen hét leforgása alatt még az Egyesült Államokban is komoly teljesítmény – számolt be róla az M1 Híradója.

Feltűnő gyorsasággal, a megalakulása után egy héttel már össze is szedett több mint egymilliárd forintot, majd el is utalta azt Márki-Zay Péteréknek Korányi Dávid amerikai szervezete – írta emg az Origo. A lap szerint tervszerű folyamatra utal, hogy Action for Democracy február 24-én kezdte meg működését, és már március elsején mintegy 685 ezer dollárt, vagyis átszámítva 228 millió forintot utalt az Oraculum Kft.-nek. Több százmillió forintot összegyűjteni egy hét leforgása alatt még az Egyesült Államokban is komoly teljesítmény.

Ez nem pártpolitikai vagy kampánytámogatás – magyarázkodott a Telexnek a magyar baloldal kampányát támogató amerikai pénzekről Korányi Dávid.

Az Action for Democracy ügyvezető elnöke közölte: „Nem a CIA által vezérelt gyíklények pénzéről van szó, hanem magyar diaszpórában élő állampolgárok donációjáról”. Karácsony Gergely főpolgármester New Yorkban élő korábbi főtanácsadója az interjúban elismerte: az időzítés nem volt véletlen, de szerinte ők csak egy kultúraváltoztató kampányt támogattak Magyarországon.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága szerdán hozta nyilvánosságra a baloldal külföldi kampányfinanszírozásáról szóló titkosított anyagot.

A dokumentumból kiderül, hogy a Márki-Zay Péter által beismert 1,8 milliárd forinton felül további mintegy 1,2 milliárd forint is érkezett az Egyesült Államokból az ellenzékhez a Korányi Dávid vezette Action for Democracy nevű szervezeten keresztül.

Ebből jutott a DK-közeli Ezalényeg.hu kiadójának az Oraculum 2020. Kft-nek több mint egymilliárd, a Bajnai Gordon-féle DatAdat cégcsoportnak csaknem 150 millió, a Gemius Hungary Kft.-nek pedig mintegy 3 millió forint.

Összesen tehát 3 milliárd 15 millió forintnyi külföldi pénzt utaltak a baloldali kampányra.

Kapcsolódó tartalom

Az ország szuverenitását súlyosan sértő cselekményekről és tranzakciókról van szó a guruló dollárok ügyében – ezt Kocsis Máté mondta, miután a titkosszolgálatok elkészítették jelentésüket. A Fidesz frakcióvezetője szerint az ellenzék a választások előtt elhallgatta a külföldi pénzt, sőt azt is tagadták, hogy külföldi finanszírozókkal lennének kapcsolatban.

A több mint 3 milliárd forintnyi külföldi pénz biztos, hogy nem a kampányra ment – erről az LMP társelnöke beszélt az M1-en. Ungár Péter szerint azt valakik zsebre tették.

Ez a pénz ebbe a kampányba nem látom, hogy tudott hasznosulni. Tehát itt valakik ezt a pénzt elvitték szerintem. Ezek kik, azt nem tudom, nem gondolom ez, hogy Márki-Zay Péter lenne, szerintem az ő alatti szint volt ebben a kampányban. Nem tudni, hogy mit csináltak vele” – fogalmazott.

Kapcsolódó tartalom

A botrány kirobbanása óta tagadják az ellenzéki pártok, hogy tudtak volna a külföldi kampánypénzekről.

A baloldalt irányító Gyurcsány Ferenc is azt mondta: pártja, a DK egy fillért sem kapott.

A baloldal miniszterelnök-jelöltje kedden egy rendkívüli sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: őt is meglepte, hogy mennyi pénz ment el kampányra. Márki-Zay Péter azonban továbbra is bizonygatta: neki nincs takargatnivalója, törvénysértés pedig nem történt.

„Ilyen súlyos, a magyar választásokba történő beavatkozási kísérlet 1990 óta nem történt Magyarországon. Egyértelmű, hogy az Egyesült Államokból megpróbáltak beavatkozni a magyar választásokba” – erről az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója beszélt az M1-en. Tóth Erik kiemelte: a baloldal a külföldi pénzekért cserébe a magyar nemzeti érdekkel szemben politizált.

„A választási kampányidőszakban is már próbáltak az amerikai finanszírozók kedvébe járni. Például akkor, amikor az orosz-ukrán háború kapcsán egyértelműen Oroszország ellenes, illetve háborúpárti megnyilatkozásokat tettek. Pedig már akkor mindenki tudta, hogy a magyar közvélemény, illetve a józan ész talaján álló politikai közösség a béke, tehát a háború megoldása felé szeretné ezt a folyamatot mondjuk úgy, hogy eltolni. Ehhez képest az ellenzéki pártok ebben az időszakban folyamatosan a magyar nemzeti érdekkel szemben politizáltak” – mondta Tóth Erik.

A guruló dollárok ügyben a rendőrség pénzmosás és sikkasztás gyanúja miatt nyomoz, de már az Állami Számvevőszék is vizsgálja a Márki-Zay Péter mozgalmának nyújtott amerikai támogatást.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Facebook/Kocsis Máté

Ajánljuk még