logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Halász János: Nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel, ha Márki-Zay mozgalmát külföldről finanszírozták

Nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel, ha Márki-Zay Péter mozgalmát külföldről finanszírozták a választási kampány idején, ezért ezzel az üggyel az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának is foglalkoznia kell – mondta Halász János, a bizottság fideszes alelnöke a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Magyarországon, de más államokban is, a törvények szigorúan tiltják külföldi szervezetek beavatkozását, például anyagi támogatás formájában, a demokratikus választásokba. Ezzel szemben az volt olvasható, hogy Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje nemhogy bevallotta, hanem inkább dicsekedett azzal, hogy ők támogatást kaptak – idézte fel Halász János.

Ha így volt, és ezt a pénzt a választási kampányra használták, akkor ez törvénytelen – hangsúlyozta.

Emlékeztetett, Márki-Zay Péter már korábban is utalgatott arra, hogy a kampánya mögött esetleg amerikai források lehetnek.

Kiruccant Amerikába, videókban számolt be róla, hogy ott ő nyíltan pénzt gyűjt a kampányához, meg a politikai építkezéséhez. Aztán 2022. március közepén is beszélt, a kampány kellős közepén, arról, hogy ő szövetséget kötött az Action for Democracy nevű szervezettel” – szólt az előzményekről a bizottság alelnöke.

Kapcsolódó tartalom

Halász János kiemelte, az év elején létrehozott Action for Democracy „csupa Soros-emberből áll, és kimondottan a magyar választások befolyásolása volt a célja”.

Még a szervezet vezetője is beszélt róla, hogy a magyar választások inspirálták ennek a szervezetnek a megalapítását. Egy olyan ember ennek a vezetője, Korányi Dávid, aki Bajnai Gordonnak főtanácsadója volt, kül- és biztonságpolitikáért felelős szakállamtitkára” – jegyezte meg.

Hozzáfűzte, a baloldal volt miniszterelnök-jelöltje azt mondta, hogy „pénzt kaptak, dollárt kaptak, gurultak hozzájuk a dollárok”. Először csak néhány százmillióról beszélt, de aztán kiderült, hogy az majdnem kétmilliárd forint. Ha ezt a pénzt a kampányra költötték, az teljesen törvénytelen – közölte.

Ha ellenőrizetlenül, tisztázatlan helyekről pénz kerül egy ország választási kampányába külföldről, az abban az országban nemzetbiztonsági kockázatnak minősül” – hangsúlyozta a bizottság alelnöke, hozzátéve: külföldről nem határozhatják meg, hogy a magyar választók hogyan döntsenek, mert ez a nemzeti szuverenitásba való beavatkozás.

Halász János elmondása szerint a baloldal hatalomra kerülése esetén a kampányukat támogató szervezetek „benyújtották volna a számlát”.

A politikus szerint ráadásul a baloldal választási kampányával több probléma is van.

Egyrészt az adatvédelmi hatóság vizsgálja azt, hogy az ellenzék kampányában milyen adatokat használtak fel, amikor sok-sok embert „zaklattak” sms-kampánnyal, olyan, akár jobboldali választókat is, akik nem voltak az ő támogatóik.

Halász János utalt arra is, hogy az ellenzéki szövetség kampányában közreműködő DatAdat és a Demokratikus Koalíció között személyi összefonódások figyelhetők meg, a céggel kapcsolatban ráadásul adóelkerülés ügyében folyik vizsgálat.

Kapcsolódó tartalom

Ha pedig a baloldali pártok Márki-Zay Péter mozgalmán keresztül külföldi finanszírozást kaptak, az súlyosan veszélyezteti az ország nemzeti szuverenitását, ezért kell ezzel az ügyel foglalkoznia a nemzetbiztonsági bizottságnak is – mondta Halász János.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Ajánljuk még