logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elemző: Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc üzleti körei körbefonják a baloldalt

A Borsod megyei Szegihez köthető baloldali céghálóhoz is kerülhetett az Egyesült Államokból érkezett guruló dollármilliókból – erről beszélt az M1-en az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Pindroch Tamás hozzátette: Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc üzleti körei körbefonják a baloldalt. Néhány napja írta meg a Magyar Nemzet, hogy egy Tokaj környéki kis faluban találtak rá a NAV munkatársai a Bajnai Gordonhoz köthető DatAdat könyvelésére. Később kiderült, hogy a DK európai parlamenti képviselőinek kifizetőhelye is Szegiben működik – számolt be róla az M1 Híradója.

 

Szegi mellett a korábbi adóparadicsom, Újlengyel is vonzotta Gyurcsányék körét, és az osztrák határ melletti Und községhez is kötődik a Demokratikus Koalíció – erről ír a Magyar Nemzet. A portál hangsúlyozza: Gyurcsányék kistelepülésekről rendeltek közösségi média-tanácsadást, 2018 és 2020 között összesen több mint 160 millió forint értékben.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a győr-moson-sopron megyei, kevesebb mint négyszáz telkes Und településre van bejegyezve egy olyan cég, amely már felszámolás alatt van, de korábban zsíros tanácsadói szerződéseket kötött a DK-val. A szálak innen a pest megyei Újlengyelig vezetnek, a cég ugyanis korábban oda volt bejegyezve.

Kapcsolódó tartalom

A lap szerint Újlengyel adóparadicsomnak számított régebben, mert nem vetett ki iparűzési adót. Így fordulhatott elő, hogy

több vállalat volt oda bejegyezve, mint ahány lakosa volt a községnek.

Sőt, akadt olyan telek is, amely mintegy ezer cég székhelyéül szolgált egyszerre. Erre a településre volt bejelentve két olyan cég is, amelynek több tízmillió forintot fizetett ki a DK.

A napokban derült ki, miután több hírportál is megírta, hogy egy borsodi kis faluban, Szegiben működik a Demokratikus Koalíció EP-képviselőinek kifizetőhelye. Ráadásul a Magyar Nemzet információi szerint az Ez a lényeg nevű DK-közeli álhírportálnak is ugyanaz a Tóth Józsefné lehet a könyvelője, mint a Bajnai-féle DatAdatnak és a DK-s EP-képviselőknek.

Kapcsolódó tartalom

A DatAdat körül nemrég a NAV nyomozói is próbáltak vizsgálódni. Az adóhatóság munkatársai ugyan kiszálltak a cég hivatalos nyilvántartásban szereplő telephelyére, ott azonban senkit nem találtak. Sőt, a cég vezetői telefonon sem voltak hajlandók megmondani a társaság tényleges működési helyét. Végül a szükséges iratok jelentős részét és a könyvelést végző egyéni vállalkozó, Tóth Józsefné szintén be nem jelentett irodáját, egy háromszáz főt számláló borsodi településen, Szegiben találták meg a nyomozók.

Különös egybeesés, hogy a baloldalhoz köthető DatAdat, az Ezalényeg.hu vagy például a Partizán műsor könyvelését is Szegiben, ugyanaz a könyvelő végzi

– ezt az Alapjogokért Központ vezető elemzője mondta az M1-en. Pindroch Tamás szerint a baloldali céghálóhoz is kerülhetett az Egyesült Államokból érkezett guruló dollármilliókból.

„Bajnai és Gyurcsány üzleti körei, hálója körbefonja a baloldalt, és azért fontos ez, mert az Amerikából érkező, az amerikai baloldaltól érkező, a magyar baloldalhoz jutott pénzek lehet, hogy ehhez a céghálóhoz is kerülhettek” – fogalmazott Pindroch Tamás.

Az offshore vállalatok adatait tartalmazó Panama-aktákban is felbukkan a Szegiben lévő Gyurcsány–Bajnai-féle hálózat kulcsfigurája –  erről ugyancsak a Magyar Nemzet számolt be. A cikk szerint a Datadat tulajdonosi körében is felbukkanó Molnár István képviseli Magyarországon az egyik offshore-botrányban szereplő céget.

A Magyar Nemzet az Index egy korábbi cikkére hivatkozva megjegyzi: Molnár István szerepvállalásával a Datadat mögött olyan offshore-botrányban érintett üzleti körök is állhatnak, amelyek arra szakosodtak, hogy elrejtsék bizonyos cégek finanszírozói hátterét.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon egykori MSZP-s miniszterelnökök (MTI Fotó: Kovács Tamás).

Ajánljuk még