logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb részletek derültek ki a kormány napelemrendeletéről

| Szerző: hirado.hu
Tegnap este jelent meg az új kormányrendelet, amelynek lényege szerint csak azok táplálhatják be a napelem által termelt energiát a villamosenergia-hálózatba, akik ezt az igényüket október 31-ig bejelentik. A részletekről Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára beszélt az Indexnek.

 

Steiner Attila az Indexnek adott interjújában elmondta, hogy a családi kiserőmű-kérelmek elbírálása három munkanap alatt is megtörténhet, illetve az igénybejelentésre október végéig van lehetőség. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az elmúlt években az állami támogatásoknak köszönhetően jelentős mértékben megnövekedett a napenergia-termelés hazánkban.

„Eredetileg 2030-ra terveztünk 6000 megawattnyi napelemes kapacitást, azonban az előrejelzéseink szerint ez jóval korábban, néhány éven belül teljesülhet – jelenleg már több mint 3300 megawattnyi kapacitás van a hálózaton”

– fogalmazott.

Így olyannyira intenzívvé vált a napelemek használatának növekedése, hogy most jelentős fejlesztésekre van szükség, hogy bírja a hálózat a fokozott terhelést. Ennek érdekében ideiglenesen tehermentesíteni kell a villamosenergia-hálózatot.

Ugyanakkor a rendelettel egyszerűsödött a napelemes rendszerek telepítése is, illetve felhívta arra a figyelmet, hogy a napenergia-betáplálás ideiglenes felfüggesztése nem érinti azokat, akik már betáplálják a megtermelt energiájukat, és azokat sem, akik az igényt 2022. október 31-ig benyújtják.Fehívta arra figyelmet, hogy a megtermelt energia helyben történő hasznosítását a napelemes rendszer mellé telepített akkumulátor biztosíthatja, hogy rendelkezésre álljon akkor is, ha éppen nem termel a rendszer.

A Paksi Atomerőművel kapcsolatban az államtitkár kifejtette, hogy az erőmű lényege, hogy kedvező áron és folyamatosan képes áramot termelni, így növelve az ország ellátásbiztonságát. Az államtitkár hozzátette:

„Azt hiszem, hogy a Paksi Atomerőmű már bizonyított: ha odafigyelünk a nukleáris biztonságra, akkor ez jól kiszámítható technológia.”

Ráadásul az erőmű két új blokkjának a megépítése nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdek is”– emelte ki Steiner Attila, hozzátéve, hogy maga az atomenergia fontos szerepet játszott a rezsicsökkentés megvédésében.

A politikus megerősítette, hogy hazánkba stabilan érkezik a gáz, amiben igen nagy szerepe van annak a tavalyi kormánydöntésnek, hogy Ukrajna helyett Szerbián keresztül érkezik hozzánk a nyersanyag.

Az orosz gázfüggéssel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy rövid távon nem lehetséges az orosz gáz kiváltása, hiszen az új módszerekre nincsenek kiépítve az infrastruktúrák, illetve nyersanyag-lelőhelyek sem állnak rendelkezésre Kelet-Európában. Az orosz gáznak köszönhetően viszont Magyarországon sokkal magasabb a gáztárolók feltöltöttsége más európai országokhoz képest.

Az államtitkár szerint a cseppfolyósított földgáz (LNG) Európába való szállítása igen környezetszennyező:

Az LNG klímavédelmi szempontok alapján vizsgálva nem fest kedvező képet, mivel Európába messziről szállítják, szennyező módon. Érdemes nagyító alá venni a nagyságrendeket:

„Oroszország évente 150 milliárd köbméter földgázt szállított békeidőkben Európába, az amerikaiak 2030-ra ígérték, hogy évi 50 milliárd köbméterre növelik a szállításukat. Továbbá figyelembe kell azt is venni, hogy jelenleg Európa azért tud LNG-t venni, mert a kínai piac szükséglete most lényegesen kevesebb, azonban ha újra gyorsul a gazdaságuk, akkor ismét jelentős lesz az igényük, amely tovább növelheti az árakat. Ezért nem gondolom, hogy a cseppfolyósított földgáz lesz a megoldás hosszú távon”

–hangsúlyozta.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még