logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Karácsony Gergely ingatlanadót vetne ki a lakók nélküli Margitszigetre

| Szerző: hirado.hu
Az előterjesztésről szerdán szavaz a Fővárosi Közgyűlés: a terv szerint a Karácsony Gergely vezette testület minden egymilliárd forint értéktartományt meghaladó ingatlanra adót vetne ki a Margitszigeten. Tarlós István volt főpolgármester szerint a javaslat betarthatatlan – írja a Magyar Nemzet. 

 

Az előterjesztés szerint az adó alapja az építmény korrigált forgalmi értéke lesz, mértéke pedig két százalék.

A Karácsony Gergely főpolgármester által jegyzett javaslat is elismeri, hogy a szigeten található, adótárgynak minősülő építmények száma alacsony, a várható többletbevétel pedig nem lesz kiemelkedő.

Karácsony úgy érvel, hogy nem is a többletbevétel a lényeg, hanem az arányos közteherviselés elvének fokozottabb érvényre juttatása.

Az előterjesztésben az olvasható, hogy a Margitszigeten várható többletbevételeket azért nem lehet megbecsülni, mert „egyfelől jelenleg nem ismert az adótárgyak forgalmi értéke, másfelől annak előzetes meghatározása sem lehetséges jogszerűen, mivel az érintett ingatlanok alacsony száma miatt azok azonosítása az adótitok sérelme nélkül jogszerűen nem lehetséges”.

Karácsony arról is ír, hogy a fővárosi szabályozás minta lehet a kerületek számára.

Szerinte a jelenlegi jogszabályi környezetben a városrészeknek jelentős adminisztrációs terhet okozna, ha minden egyes építmény korrigált forgalmi értékét kellene meghatározniuk. A kerületeknek is van azonban arra lehetőségük – tudatta a főpolgármester –, hogy „a tételes építményadó alól a magánszemély tulajdonában álló lakásokra jellemzően biztosított adómentességet az egymilliárd forint feletti forgalmi értékű lakások esetén” megszüntethessék.

A Magyar Nemzet megkereste Tarlós István korábbi főpolgármestert, aki az ígéretet nevetségesnek és betarthatatlannak nevezte.

A korábbi városvezető emlékeztetett: „Már akkor viccet csináltak ebből, amikor a Margitszigetet átadták a fővárosnak. Az akkori népszavazási kezdeményezésen három ember volt jogosult szavazni, mindhárman a margitszigeti nyilvános WC feletti két lakásban laktak. Egyikük nem szavazott, külföldön volt. Egy anya és vele lakó fia szavazott arra, hogy a sziget kerületi tulajdonban maradjon. Bár a Margitsziget a fővárosé lett, az ellenzék kétharmados népszavazási eredményt emlegetett.”

A nagy értékű ingatlanokra vonatkozó adót a főváros jelenleg csak a Margitszigetre vetheti ki. Azaz a WC feletti két szolgálati lakásra. Már a 2019-es kampányban jeleztem, hogy ezzel az ígérettel baj lesz. Kíváncsi vagyok, milyen trükkel akarják most komollyá tenni – emelte ki Tarlós István.

Mint fogalmazott:

alighanem a főpolgármester majd megpróbál „rávenni” kerületeket az adóra, utána pedig ezt saját teljesítményként „adja el”.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes azonban úgy érvelt, az ügynek szimbolikus jelentősége van, amire Tarlós István így válaszolt: „jelenleg amúgy is szimbolikus városvezetés történik, ugyanakkor nem értem, hogy lehet szimbolikus adót kivetni. Tőlem ez a gondolkodás idegen, én a reálpolitikát követem, ezeket a megnyilvánulásokat én nem tudom értelmezni.”

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánljuk még