logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A DK EP-képviselőinek kifizetőhelye ugyanabban a faluban van, ahol a nyomozók a DatAdat könyvelésére bukkantak

A DK európai parlamenti képviselőinek kifizetőhelye is a borsodi kis faluban, Szegiben működik – írta meg a Magyar Nemzet. A lap arról számolt be, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció EP-képviselőinek a kifizetőhelye is arra a címre van bejegyezve, ahol az adónyomozók rátaláltak a baloldal kampányában aktívan részt vevő, Bajnai Gordonhoz köthető DatAdat könyvelésére. A cég szerint minden jogszabályt betartottak – hangzott el az M1 Híradóban.

 

Egy háromszáz lakosú településen, Szegiben bukkant rá a költségvetési csalás gyanúja miatt eljáró Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a DatAdat Professional Kft. könyvelésére – erről még hétfőn számolt be a Magyar Nemzet. A lap értesülései szerint a nyomozók azután jutottak el a vidéki kistelepülésre, hogy sem a cég hivatalos székhelyén, sem a bejelentett könyvelőjénél nem akadtak a Bajnai Gordonhoz köthető cég tevékenységének nyomára.

Az ügyet most tovább bonyolítja, hogy kiderült: a DK EP-képviselőinek kifizetőhelye is Szegiben működik – erről már kedden írt a portál. Kiderítették ugyanis, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselőinek a kifizetőhelye arra a címre van bejegyezve, ahol a nyomozók rátaláltak a baloldal kampányában részt vevő DatAdat könyvelésére.

A lap azt írja, hogy a DatAdat-csoport könyvelését ugyanaz a személy végzi, akinek a családi cége a DK-s európai parlamenti képviselők kifizetőhelye. A szálak tehát vélhetően egy bizalmi ember, Tóth Józsefné miatt futnak össze Szegiben.

Előzmények

A DatAdat adatkezeléssel foglalkozó cég neve néhány hónappal ezelőtt került reflektorfénybe. Kiderült ugyanis, hogy a 2022-es országgyűlési kampányban a baloldal hozzávetőleg egymillió válaszadót érhetett el telefonhívásokkal és SMS-üzenetekkel. Márki-Zay Péterék olyan kormánypárti szimpatizánsokat is felhívtak, akik biztosan nem adták meg nekik a telefonszámukat, ezért felmerült, hogy a cég lopott adatbázisokból is dolgozhatott. Miután a DatAdatra terelődött a gyanú, a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje maga is elismerte, hogy a cég dolgozott az ellenzéki pártok kampányán.

A NAV a közelmúltban házkutatást tartott a cégnél. Azonban kiderült, hogy az adhatóság nyomozói – bár kiszálltak a DatAdat hivatalos nyilvántartásban szereplő telephelyére –, ott senkit nem találtak. Sőt, a cég vezetői telefonon sem voltak hajlandók megmondani a társaság tényleges működési helyét, és az iratokat a NAV a DatAdat hivatalos könyvelőjénél sem tudta megnézni, mert a megadott címen nem is volt könyvelőiroda.

Végül a szükséges iratok jelentős részét a könyvelést végző egyéni vállalkozó be nem jelentett irodájából Szegi községben sikerült lefoglalnia a nyomozóknak

– írta meg a Magyar Nemzet.

Időközben kiderült, hogy a baloldal kampányát ismeretlen eredetű amerikai forrásokból finanszírozták az Action for Democracy nevű szervezeten keresztül, amelynek igazgatója az a Korányi Dávid, aki korábban éppen Bajnai Gordon főtanácsadója, majd kül- és biztonságpolitikáért felelős szakállamtitkára volt. Korányi nemrég Karácsony Gergelynek is főtanácsadója lett, amíg a főpolgármester vissza nem vonta megbízatását, miután kínossá vált, hogy a New Yorkban luxuskörülmények között élő férfi „távmunkában” dolgozik.

Korányi Dávidéknak csaknem kétmilliárd forintot sikerült becsatornázniuk a baloldal 2022-es kampányába.

A balliberális politika külföldi finanszírozása nem előzmény nélküli – emlékeztetett a lap –, hiszen a rendszerváltás idején az SZDSZ volt a legjobb tengerentúli kapcsolatokkal rendelkező párt. A magyar pártok közül ugyanis elsőként, már 1989-ben adománygyűjtésbe kezdett az Egyesült Államokban, így már 33 évvel ezelőtt a  mostanihoz nagyon hasonló modellt dolgoztak ki a magyarországi balliberálisok támogatására.

Kapcsolódó tartalom

 

Kiemelt kép: Bajnai Gordon miniszterelnök és Korányi Dávid (Fotó: MTI/Beliczay László)

Ajánljuk még