logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rejtély, hogyan és miért kerülhetett a DatAdat könyvelése egy borsodi kis faluba

| Szerző: hirado.hu
Egy Szegi nevű, Tokaj környéki kis faluban találtak rá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a DatAdat könyvelésére. A Magyar Nemzet értesülései szerint a nyomozók azután jutottak el a vidéki kistelepülésre, hogy sem a cég hivatalos székhelyén, sem a bejelentett könyvelőjénél nem akadtak Bajnai Gordon és társai cége tevékenysége nyomára. Egyelőre rejtély, hogyan és miért kerülhettek a DatAdat Professional Kft. papírjai éppen Borsodba.

Szegiben, egy mindössze 300 lelket számláló Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kis faluban találtak rá az adóhatóság emberei a DatAdat Professional Kft. könyvelési adataira – írja Magyar Nemzet. Bajnaiék anno úgy beszéltek a cégről, mint egy nemzetközileg is sikeres és hatékony vállalkozásról, ezért nehezen érthető, hogy mit keres a DatAdat ebben a faluban.

A furcsaságra magyarázatot adhat, hogy az adóhatóság gyanúja szerint a DatAdat Professional Kft. 2020-ban illegális módon csökkentette fizetendő adóját, és a cég valótlan tartalmú nyilatkozatot tett bevallásában, így a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozhatott.

A DatAdat azzal került a figyelem középontjába, hogy a választási kampányban a baloldal hozzávetőleg egymillió választót érhetett el telefonhívásokkal, sms-üzenetekkel, de fölmerült a gyanú, hogy az akciót lopott adatbázisok felhasználásával hajtották végre, hiszen olyan kormánypárti szimpatizánsok is kaptak hívásokat Márki-Zayéktól, akik bizonyosan nem adták meg nekik a telefonszámukat. Bár a DatAdat eleinte tagadta, hogy részt vett volna az akcióban, ennek ellenére a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálódni kezdett.

Kapcsolódó tartalom

Azóta az is kiderült, hogy a baloldal kampányát ismeretlen eredetű amerikai forrásokból finanszírozták egy Action for Democracy nevű szervezeten keresztül, amelynek igazgatója az a Korányi Dávid, aki korábban éppen Bajnai Gordon főtanácsadója, majd kül- és biztonságpolitikáért felelős szakállamtitkára volt. Korányi nemrég Karácsony Gergelynek is főtanácsadója lett,  de végül a főpolgármesternek vissza kellett adnia a megbízatását, miután kínossá vált, hogy a New Yorkban luxuskörülmények között élő férfi „távmunkában” dolgozik.

Korányiéknak végül majdnem kétmilliárd forintot sikerült becsatornázniuk a baloldal 2022-es kampányába, és ebből az összegből fizette ki Márky-Zay Péter Bajnai és társai DatAdatját is. Mindez pedig felveti a tiltott kampányfinanszírozás gyanúját, és jelentős nemzetbiztonsági kockázatot is jelent.

Kapcsolódó tartalom

Korányi valószínűleg a 2019-es önkormányzati választásokra is szerezhetett forrásokat Karácsony Gergelyék 99 mozgalom nevű szervezete számára. A DatAdat pedig már ekkor megjelent a baloldal kampánya mögött, amiről az Index korábbi cikke szerint a szocialista ex-titokminiszter, Ficsor Ádám úgy fogalmazott: „12 kampányban dolgoztunk azon a választáson, és közülük 12 polgármester nyert. Ez nagy győzelem volt.”

A DatAdat-ügyhöz kapcsolódó hír az is, hogy a napokban feljelentés-kiegészítést tett a NAV-nál Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő az ellenzéknek juttatott amerikai pénzekkel és a DatAdat-botrány legújabb fejleményeivel összefüggésben. Budai azért fordult ismét a hatósághoz, mert a DatAdat kétmilliárd forintot zsebelt be a választást megelőző tizenkét hónap alatt, de a társaság saját beszámolója szerint szinte teljes bevételük gyorsan el is tűnt, mivel mintegy 1,8 milliárd forintot költöttek el úgynevezett eladott (közvetített) szolgáltatásokra.

Ajánljuk még