logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egész napos kormányülés – „Elég volt az elhibázott brüsszeli szankciókból!”

| Szerző: hirado.hu
A Magyarország energiabiztonsága szempontjából kiemelkedő fontosságú témákat tárgyaló kétnapos brüsszeli EU-csúcs előtt Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével szerdán egész nap a Karmelita kolostorban ülésezik Magyarország kormánya teljes körben, valamint az uniós ügyekben illetékes miniszterek részvételével külön is – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Elmondta: az előterjesztések megtárgyalása során világossá vált: Brüsszel legújabb javaslata a gázársapkáról Magyarország számára a jelenlegi formájában gázembargót jelent.

Kapcsolódó tartalom

A magyar gazdaság és a magyar családok számára viszont az elhibázott brüsszeli szankciók már így is szinte elviselhetetlen terhet jelentenek, ebből elég volt – ismertette a kormányzati álláspontot Havasi Bertalan, hozzátéve: Orbán Viktor ennek megfelelően a háborús szankciós politika átgondolását, észszerű alapokra helyezését fogja szorgalmazni az EU-s állam- és kormányfők csütörtök–pénteki csúcstalálkozóján.

A brüsszeli gázársapka valójában egy újabb szankció

Az Európai Bizottság egy újabb alkalmatlan, sőt veszélyes javaslattal állt elő az energiaválság kezelésére – így értékelte a külgazdasági és külügyminiszter az uniós gázársapkáról szóló javaslatot. Szijjártó Péter azt mondta: tovább drágíthatja a gázt az árak tervezett korlátozása. A témában megszólaló szakértő úgy értékelt, hogy a brüsszeli gázársapka valójában egy újabb szankció.

„A közös beszerzésnek az is lehet az eredménye, hogy az egyes országok lényegesen rosszabbul járnak majd. Így volt ez a közös vakcinabeszerzéseknél is, amikor például egyes afrikai országok végül jóval olcsóbban jutottak hozzá az oltóanyagokhoz, mint az Európai Unió tagállamai, amelyek késve és rendre csak kevés oltóanyagot kaptak.”

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még