logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gyurcsány Ferenc Facebook-posztban sajnáltatja magát, miközben az Apró-villát árulják

Facebook-posztban sajnáltatja magát Gyurcsány Ferenc – írja az Origo  annak kapcsán, hogy a DK elnöke sanyarú gyermekkoráról elmélkedett a mai bejegyzésében. A portál szerint viszont egy milliárdos sajnáltatja magát, aki éppen most árulja felesége családi villáját. Azt a villát, amelyet évtizedekkel korábban egy zsidó családtól koboztak el – számolt be az M1 Híradó.

„Talán ha tizenkét éves lehettem. Egyik unokatestvérem friss házasként fantasztikus férjével házépítésébe fogott. 1973 körül lehettünk, Kádár-kocka épült” – kezdi közösségi oldalán bejegyzését Gyurcsány Ferenc.

„Ott volt minden rokon. Több az elhatározás, az akarat, mint a pénz. De csináltuk. Én a tetőn, gerendák közt botladozva” – folytatta a DK elnöke.

A mára milliárdos pártvezető posztjában gyermekkori viszontagságaira is visszatekintett. „Amikor nagyon pocsék volt az élet, apám börtönben, én, hatodik osztályt végzett, anyám, aki bár alig keresett valamit a pápai Textilgyárban, de bújt és simogatott, suttogta, hogy majd megoldjuk valahogy. És megoldotta” – fogalmazott.

Facebook-posztban sajnáltatja magát Gyurcsány Ferenc. Nehéz jelzőt találni, hogy inkább nevetségesen, vagy inkább gyomorforgatóan – írja az Origo.

Az internetes oldal cikkében úgy fogalmaznak: egy milliárdos sajnáltatja magát, aki éppen most árulja felesége családi villáját, azt a villát, amit évtizedekkel korábban egy zsidó családtól koboztak el.

Az Orgio emlékeztet: A Gyurcsány-család a ’90-es évek óta él a budai elitnegyedben egy hatalmas luxusvillában. Gyurcsány Ferenc nemrég a Partizán című műsorban jelentette be, eladják a hírhedt épületet.

„Hárman maradtunk, Klára, Marci, meg én, és Klára ráadásul az idejének a felét azt Brüsszelben tölti, tehát kóválygunk ott abban a hatalmas nagy házban, hát mi a csudát csinálunk mi ott…” – mondta Gyurcsány Ferenc.

A Szemlőhegy utcai épület telekhatáránál gyakran egyeztetett a szomszéddal, Kádár Jánossal Apró Antal hírhedt kommunista káder. Az ötvenes években költözhetett be a családjával, és a kilencvenes évektől itt él a Gyurcsány család luxuskörülmények között – írja a lap.

A szerző szerint Gyurcsány aggodalma már csak azért is képmutató, mert családi otthonukat nem kevés ügyeskedéssel alakították ki.

Az épület 1992-ben a II. kerületi Önkormányzat tulajdonába ment át, 1995 februárjában viszont eladták korábbi bérlőiknek, az Apró család tagjainak, illetve a vérbíró özvegyének, Jahner-Bakos Mihálynénak – a kor gyakorlatának megfelelően áron alul: a kevesebb, mint 9 millió forintért vett 159 négyzetméteres lakás tulajdonjogát nem sokkal később a Fittelina Kft. szerezte meg kétszer annyiért.

Ugyanakkor az Apró családnak – ahogy a szerző fogalmaz – egészen pontosan az akkor huszonéves, későbbi Gyurcsány-feleségnek, Dobrev Klárának elég volt a lakásért a vételár tíz százalékát kifizetnie, a maradékra huszonöt éves kölcsönt vehettek fel.

Nem példa nélküli, ám mégis kivételes konstrukció volt ez – áll a cikkben. Később a családi vállalkozásként működő Fittelina Kft. több tízmillió forintért át is építette az ingatlant, ekkor fejeződött be a tetőtér átépítése, készült el az uszoda, a szolárium, a szauna, valamint az utcafront terméskő fala és a belső lift.

Az Origo emlékeztet: a Magyar Nemzet a kétezres években derítette ki, hogy a hivatalosan a villát tulajdonló családi vállalkozás évi 2,6 millió forintot költségként tudott leírni, csökkentve ezzel a társasági adóját, úgy, hogy alighanem saját tulajdonosainak adta bérbe a lakást. Ráadásul Gyurcsányék cége a felújítások után 10 millió forintnyi áfát is visszaigényelhetett, amit magánszemélyként nem tehettek volna meg.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Ajánljuk még