logo

Műsorújság

Rendkívüli

Két ember meghalt a párizsi lövöldözésben, négyen súlyosan megsérültek

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A nemzetbiztonsági bizottság elé kerül a baloldal kampányfinanszírozási ügye csütörtökön

| Szerző: hirado.hu
A Fidesz azután kérte a nemzetbiztonsági bizottság összehívását, hogy Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje elárulta, az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom kétmilliárd forint körüli összegből gazdálkodott a választási kampányban, és még nyáron is több száz millió érkezett Amerikából a mozgalom számlájára.

„A baloldali pártok külföldi kampánytámogatásának áttekintése” is szerepel a parlament nemzetbiztonsági bizottsága október 6-i, zárt ülésének napirendjén.

A Fidesz azután kérte a nemzetbiztonsági bizottság összehívását, hogy Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje elárulta, az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom kétmilliárd forint körüli összegből gazdálkodott a választási kampányban, és még nyáron is több száz millió érkezett Amerikából a mozgalom számlájára. A kormánypárt szerint ez amellett, hogy törvénytelen, még durva beavatkozási kísérlet is a magyar választásokba.

Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli interjúban kijelentette: az ellenzék nem ura saját magának, más kottájából játszik.

Kapcsolódó tartalom

Sas Zoltán, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke a Magyar Nemzet felvetésére, hogy Márki-Zay Péter egyesületének kampánytámogatása nem teszi-e indokolttá a vonatkozó törvény módosítását, azt mondta, mindenképpen visszás, hogy míg egy országgyűlési választáson egy párt finanszírozása szigorúan, jogszabályok mentén zajlik, és nem lehet külföldről támogatást elfogadni, egy egyesület, amelynek fő profilja a politikai tevékenység, elfogadhat külföldi pénzeket.

„Amikor a jogalkotó megfogalmazta ezt a törvényt, senki nem gondolt arra, hogy egyesület vagy civil szervezet egy országos választáson jelöltet, pláne miniszterelnök-jelöltet állít. Innentől kezdve szerintem érdemes megnézni ezt a finanszírozási kérdést, már csak azért is, mert előfordulhat, hogy a következő országgyűlési választáson indul öt egyesület, az egyiket mondjuk Oroszországból, a másikat Amerikából, a harmadikat pedig máshonnan támogatják” – vélekedett Sas Zoltán.

Hangsúlyozta: ilyen esetekben esély sincs arra, hogy átlátható módon kiderüljön, honnan származik a pénz. Mindez már sok nemzetbiztonsági kérdést vet fel, önmagában kockázat, ezért ehhez a törvényhez hozzá kell nyúlni – szögezte le a nemzetbiztonsági bizottság elnöke.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón úgy fogalmazott, „sose gondoltuk volna, hogy Magyarországon a baloldal az dollárbaloldal lesz. Egy ilyen mértékű külföldi támogatás önmagában is felveti azt, hogy vajon mit ígértek ezért és kinek állnak szolgálatában. Példátlan politikai botrány ez a rendszerváltoztatás óta, soha meg sem kíséreltek hasonlót, nemhogy végrehajtották volna.”

Kapcsolódó tartalom

Hétfőn kiderült, hogy sikkasztás és pénzmosás gyanújával nyomozást indított a rendőrség a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz érkezett külföldi támogatás ügyében. A közérdekű bejelentéseiről elhíresült Tényi István tett feljelentést a Fővárosi Főügyészségen, végül feljelentéskiegészítés után a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Ajánljuk még