logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

DK: Véget kell vetni az olcsó munkaerőre építő politikának!

Véget kell vetni az olcsó, kizsigerelt, kiszolgáltatott munkaerőre építő politikának – jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője.

Dobrev Klára azt követően tartott pénteken, online is közvetített sajtótájékoztatót, hogy az európai minimálbér-szabályozásról egyeztetett a szakszervezetek képviselőivel.

A politikus szimbolikusnak nevezte, hogy árnyék-miniszterelnökként elsőként a szakszervezeti vezetőkkel találkozott, mert véleménye szerint a magyar munkavállalókat, a bérből és fizetésből élőket az elmúlt 12 évben „mérhetetlen kizsigerelték”. Ennek az egyik eszköze az volt, hogy a szakszervezeti mozgalmat, a szakszervezeteket „tönkretették” – fogalmazott a politikus.

Úgy vélte, a kormánynak el kell készítenie egy arról szóló javaslatot, hogy ezentúl milyen kritériumok alapján határozzák meg Magyarországon a minimálbért. Soha többé nem fordulhat elő, hogy valakinek a „kénye-kedve”, vagy éppen a hangulata szerint állapítsák meg a minimálbért, soha többé nem fordulhat elő, hogy a bérmegállapodásban az erősebb, a hangosabb győz – szögezte le.

Miután a kabinettől nem lehet azt várni, hogy ezzel érdemben foglalkozzon, ezért a DK árnyékkormánya a következő hónapokban szakszervezetekkel, munkaadói szövetséggel, közgazdászokkal és társadalomtudósokkal közösen dolgozva fogja letenni az asztalra, hogy „hogyan néz ki majd a jövőben Magyarország minimálbér-megállapítási rendszere” – állította Dobrev Klára.

Európa felismerte, hogy ott erősek a munkavállalói érdekvédelmi szervezetek, ott magasabbak a bérek, valamint ott versenyképesek és gazdagabbak az országok, ahol erősek a szakszervezetek – jelentette ki. Ezért a DK a „kormány helyett” elkészít egy arról szóló akciótervet, hogy hogyan lehet jobban képviselni a magyar dolgozók érdekeit – közölte.

Az eseményen részt vett Kordás László, a DK bér- és munkaügyi árnyékminisztere, aki elmondta, hogy a pénteki egyeztetésen a hat szakszervezeti konföderációból öt képviseltette magát.

Ajánljuk még