logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jobbikos országos listás mandátumokat adott ki az NVB

Kiadta a Szabó Hajnalka és Végh Noémi (Jobbik) lemondása miatt megüresedett országgyűlési mandátumokat a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön.

A tavaszi parlamenti választáson a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd országos listájának 35. helyén mandátumot szerző Szabó Hajnalka és a lista 39. helyén mandátumot szerző Végh Noémi – aki a lista első helyén mandátumot szerző, de arról lemondó Márki-Zay Péter lemondása nyomán jutott mandátumhoz – szeptember 19-én mondott le képviselői helyéről.

A jogszabály szerint a listán szerzett mandátum megüresedése esetén a jelölőszervezet nevezheti meg, kinek kéri kiadni a mandátumot. A közös pártlistát állító jelölőszervezetek Potocskáné Kőrösi Anitát, a párt elnökhelyettesét mint a Jobbik Magyarországért Mozgalom törvényes képviselőjét hatalmazták meg, hogy bejelentse, kinek kéri a mandátumok kiadását.

A Végh Noémi lemondása miatt megüresedett mandátum betöltésére a közös pártlista 275. helyén szereplő Ander Balázst, a Szabó Hajnalka lemondása miatt megüresedett betöltésére pedig közös pártlista 90. helyén szereplő Dudás Róbertet jelentette be.

Mivel a bejelentések megfeleltek a törvényi előírásoknak, az NVB kiadta Ander Balázsnak és Dudás Róbertnek – aki a hatpárti listán a Jobbik „kvótájával” szerepelt – az országgyűlési mandátumot. A határozat nem jogerős, az ellen három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától. Amennyiben az NVB döntése vasárnap jogerőre emelkedik, a két képviselő az Országgyűlés hétfői ülésén leteheti esküjét.

A parlament várhatóan hétfőn választja meg a Nemzeti Választási Bizottság új tagjait, kilenc évre.

Kiemelt kép: Potocskáné Kőrösi Anita (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ajánljuk még