logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kétmilliárd forintos támogatásra mondott nemet a baloldal Erzsébetvárosban

| Szerző: hirado.hu
Erzsébetváros önkormányzata még 2018-ban nyert kétmilliárd forintos támogatást a kormánytól szociális célú városrehabilitációra. Most a baloldal végleg nemet mondott a felújításra, a Fidesz szerint a kár több mint hárommilliárd forint lehet.

 

Erzsébetváros önkormányzata még 2018-ban döntött arról, hogy több romos épülettömböt rehabilitálnak szociális célból. A projekt a Verseny utca 22–24. számot érintette volna, illetve a Csányi utca 4–8.  közötti épülettömböt. A Verseny utcára az önkormányzat a kormánytól több mint 800 millió forintot kapott, a Csányi utcára pedig 1,217 milliárdot. A fideszes vezetés célja az volt, hogy olyan fizikai és szociális környezetet teremtsen, ahol rendezett közösségi terek, minőségi, energiahatékony lakások válnak elérhetővé a helyi rászoruló lakosok számára. A támogatás a városrehabilitációra szólt, a lakások felújítását az önkormányzat állta volna.

A projekt tartalmazott olyan előrelátó elemeket, mint az energiahatékonysági fejlesztések révén a költségek csökkentése.

Most a baloldali vezetésű önkormányzat leállította az egész projektet, mondván nem teljesíthetők a vállalt indikátorok. Állításuk szerint az akcióterületen élő lakosság kor szerinti összetétele alapján reálisan csak 128-an felelnek meg a követelményeknek, miközben 250 főnek van hely.

Magyarán, a Niedermüller Péter vezette önkormányzat nem talált 250 olyan 16–54 év közötti rászorulót, akinek nyolc általánosnál magasabb iskolai végzettsége van, és több mint egy éve dolgozik.

Ezért a DK-s vezetés elállt a projekttől. Az önkormányzat előterjesztésében azzal indokolta döntését, hogy a projekt kockázatos, az önkormányzat nem tudja teljesíteni a szociális feltételeket. Másrészt az elmúlt években megváltozott adózási szabályokra és a piaci feltételekre hivatkozik a baloldal, illetve arra, hogy a pályázati forrás összege nem emelhető, az önkormányzat meg a megnövekedett önrészt nem akarja vállalni. Miközben az előző vezetés 2019 októberében több mint tízmilliárd forintos többlettel adta át az önkormányzatot Niedermüller Péteréknek.

Veres Zoltán, a Fidesz–KDNP képviselője szerint „a projekt szándéka az előző vezetés részéről az volt, hogy a leromlott állagú épületek felújításával a városképet megújítsuk és megfelelő lakókörnyezetet biztosítsunk az ott élőknek. Azt gondolom, hogy súlyos mulasztás és felelőtlenség az önkormányzat részéről, hogy az elmúlt három esztendőben nem történt semmi a pályázattal, holott az épületet átépíteni kellett volna. Így az önkormányzatot hárommilliárd forint kár érte, hiszen kétmilliárd forint támogatástól elestünk, az ingatlan lebontása 200 millió forintba került, a lebontással jelentős értékcsökkenés következett be, és így már elestünk a támogatástól is. A támogatás ugyanis  az épület átépítésére vonatkozott. Hárommilliárd forintot vesztett így összesen Erzsébetváros az elmúlt három év alatt”.

A projekttől való visszalépés azért is érthetetlen, mivel a Csányi utcai lakótömb életveszélyes állapotban van, és a lakók korábban ígéretet kaptak, hogy rehabilitálják az egész tömböt.

Ráadásul 2018-ban az akkor még ellenzékként funkcionáló baloldal megszavazta a rehabilitációt.

Most a projekt visszavonását és a támogatás visszafizetését a kormánypártok kivételével az egész baloldal elfogadta.

Az ügyben kérdésekkel fordultunk a Niedermüller Péter vezette önkormányzathoz. Megkeresésünkre reagáltak. Állításuk szerint a csányi utcai épülettömb nincs életveszélyes állapotban, a Verseny utcában lévő üres telek sorsáról a későbbiekben döntenek.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Niedermüller Péter, a VII. kerület DK-s polgármestere (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánljuk még