logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ungár a Párbeszédnek: Hagyjanak minket békén!

| Szerző: Tokaji Gergő Máté
Az LMP frissiben megválasztott társelnöke a Magyar Narancsnak adott interjújában üzente meg a Párbeszédnek, hogy hagyják őket békén.

A két baloldali mikropárt harca hónapok, ha nem évek óta zajlik. Tudniillik a most Párbeszédnek nevezett alakulat az LMP szakadásából jött létre, így hasonlatos a helyzet a Jobbik és a Mi Hazánk viszonyához.

A legfőbb törésvonal az LMP-n belüli két csoport között a bukott baloldalhoz való viszony volt. Míg a Karácsony Gergely fémjelezte csapat úgy vélte, hogy a 2014-es választáson össze kellene fogni az azóta megszűnt Bajnai Gordon-féle Együttel és az MSZP-vel, addig a Schiffer András-féle szárny távolságot akart tartani a kommunista utódpárttól és minden onnan leszakadt szervezettől.

A konfliktus végül kenyértöréshez, pontosabban pártszakadáshoz vezetett és Karácsonyék megalakították a Párbeszéd Magyarországért nevű formációt, ami azonnal összenőtt Bajnai pártjával.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője (beszél), Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke (takarásban), Móricz Eszter, az összefogás helyi képviselőjelöltje, Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke és Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt, az MSZP elnöke (b-j) az ötpárti ellenzéki szövetség sajtótájékoztatóján, az újpalotai vásárcsarnoknál 2014. április 5-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A két párt viszonyát érthető okokból emiatt leginkább a hűvös távolságtartás jellemezte. A Párbeszéddel ellentétben az LMP már jónéhány választáson önállóan tudott eredményt felmutatni, míg a Párbeszéd eddig mindig valamilyen másik párt vagy pártszövetség csatolmányaként jutott be a parlamentbe.

A 2022-es történelmi vereség óta a Jobbik szétesett, az MSZP-nek sokáig társelnök-jelöltje sem volt, a Gyurcsány-féle DK folyamatosan készül, míg az LMP és a Párbeszéd leginkább egymás ekézésével jut médiafelülethez.

Kapcsolódó tartalom

Tordai Bence például, aki ingatlanügyeivel került a sajtó figyelmének középpontjába, már áprilisban elkezdte „összegyurcsányozni” az LMP-t és a DK zöldtagozatának nevezte a pártot. Különösen érdekes ez annak fényében, hogy az LMP kettészakítása éppen amiatt történt, mert a mostani párbeszédesek együtt akartak működni a bukott baloldallal.

Azonban Ungár Péter – aki azóta az LMP társelnöke is lett – nem maradt adós a válasszal. Szánalmasnak nevezte, hogy Tordai a DK-val való szövetségen „rugózik” és reagált arra is, hogy Tordai szerint a Párbeszéd önállóan akar indulni a 2024-es európai parlamenti választáson: „örülünk, hogy

a Párbeszéd a tizedik születésnapján úgy döntött, hogy egyszer elindul önállóan egy választáson”.

Kapcsolódó tartalom

A nyár folyamán arról is érkeztek hírek, hogy a két, magát zöldnek nevező alakulat összeolvadna. Tordai szerint a két párt között nagy az értékazonosság és a Párbeszéd nem zárkózna el egy fúziótól, ezt azonban az LMP cáfolta és kijelentették azt is, hogy Magyarország egyetlen zöldpártja az LMP.

Nem sokra rá a Ryanair-ügyben is összekülönbözött a két párt, hiszen míg a Párbeszéd szerint a kormánnyal szemben a Ryanairnek volt igaza az extraprofitadó ügyében, addig Ungár szerint egy önmagát zöldnek nevező párt semmilyen körülmények között nem szurkolhat „egy szennyező nagyvállalatnak”.

A baloldali pártokat láthatóan sokkolta az április 3-i eredmény és azóta sem tértek magukhoz. Nincs mondanivalójuk, nincs üzenetük és saját magukkal vagy épp egymással szórakoznak. A Jobbik összeomlása Jakab Péter kigolyózása után tagadhatatlan, s a párt kezét láthatóan már Gyurcsány Ferenc is elengedte. Az MSZP hónapokig küzdött azzal, hogy legyen egy férfi társelnök-jelöltje, az LMP és a Párbeszéd pedig egymással van elfoglalva.

Az egyetlen stabil pont a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció, bár életjeleket az is csak akkor mutat, ha Gyurcsány Ferenc posztol a Facebookon.

Ajánljuk még