logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ismételten Magyarország lesz napirenden az EP-ben – a baloldal a hazánknak járó források ellen kampányol

| Szerző: hirado.hu
Az elmúlt években Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára, a korrupciós botrányba keveredett Cseh Katalin, Karácsony Gergely és Hadházy Ákos is mindent elkövetett, hogy az Európai Bizottság megvonja az uniós forrásokat Magyarországtól, hogy ezzel minél többet ártson a jelenlegi kormánynak. Két hét múlva tehát ismételten Magyarország lesz napirenden az Európai Parlamentben (EP).

 

Magyarországot elítélő jelentést fogadott el még július 13-án az Európai Parlament balliberális többségű állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságának (LIBE) tagja, Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti EP-képviselő az által jegyzett dokumentum alapján azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy egyelőre ne hagyja jóvá a magyar helyreállítási tervet – olvasható az Origo cikkében.

A LIBE-bizottság szerint ki kell zárni a finanszírozásból azokat a magyar kohéziós programokat, amelyek hozzájárulhatnak az uniós forrásokkal való visszaéléshez vagy a jogállamiság megsértéséhez. A LIBE javasolta továbbá, hogy az Európai Tanács is állapítsa meg, hogy Magyarországon egyértelműen fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata. A jelentéstervezetet az Európai Parlament következő, szeptember 12–15. között esedékes strasbourgi plenáris ülésén vitatják meg, és szavazást is tartanak róla.

Két hét múlva tehát ismét Magyarország lesz napirenden az EP-ben.

Ebből az alkalomból az Origo áttekintette azoknak a baloldali politikusoknak a kijelentéseit, akik azt követelik, hogy hazánk egyetlen eurócentnyi forrást se kapjon.

Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A baloldal itthon ugyan a pedagógusbérek rendezését követeli, Brüsszelben azonban a Magyarországnak járó források megvonását szorgalmazza. Az uniós forrásokból finanszírozható lenne egy ágazati bérrendezés. Azonban a baloldal politikai érdeke nem ez, hanem hogy minél nagyobb elégedetlenséget szítson.

Magyarország megbüntetését szorgalmazza Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára is, aki már 2020 májusában, a koronavírus-válság kellős közepén azt mondta, hogy végre el kell fogadni azokat a szabályokat, amelyek az úgynevezett „antidemokratikus kormányokat” kizárják az uniós források felhasználásából.

Tavaly februárban kijelentette: „mai felszólalásomban azt kértem az Európai Bizottságtól, hogy az ilyen kormányok helyett a pénzt inkább adják közvetlenül az önkormányzatnak és civil szervezetnek”. Júliusban pedig teljesen nyíltan azt mondta: amíg Orbán Viktor és kormánya ezt a politikát folytatja, azaz, amíg Orbán Viktornak hívják Magyarország miniszterelnökét, egy fillér európai uniós támogatás nem fog érkezni az Orbán-kormány által szétosztható keretekből.

Gyurcsány neje ezt követően sem állt le, és 2021 decemberében azt mondta, hogy „végre olyan következménye lesz a magyar kormány demokratikus értékeinket romboló politikájának, ami igazán fájni fog Orbánnak”.

Jól látszik, hogy Dobrev Klára folyamatosan azon dolgozott, hogy a magyar embereknek jogosan járó pénzeket ne fizesse ki Brüsszel.

Érdemes azt is felidézni, hogy még EP-képviselővé választása előtt azt mondta: barátokat és szövetségeseket gyűjtve meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a pénzek jelentős része a kormányt kikerülve, független uniós testületek döntése alapján, közvetlenül menjen önkormányzathoz, civil szervezetekhez vagy például a Magyar Tudományos Akadémiához.

Mindezek mellett szintén még 2019-ben mondta azt, hogy a korrupció visszaszorítása érdekében az Európai Uniótól kapott támogatásokat a jövőben ne a magyar kormányzat, hanem független európai intézmény ossza ki és felügyelje.

Gyurcsány Ferenc feleségéhez hasonlóan Cseh Katalin, aki egyébként nagyon súlyos korrupciós ügybe keveredett, folyamatosan a magyar emberek megbüntetése mellett kampányolt.

Még EP-képviselővé választása előtt azt mondta: „az európai pénzek osztása feletti jog legyen jogállamisági kritériumokhoz kötve”. Szerinte kívánatos lenne, hogy a kormány helyett Brüsszel ossza szét a magyar embereknek járó forrásokat. Hozzátette, hogy véleménye szerint „az EU jelenleg nem tudja biztosítani a jogállamiság kritériumait mindenki számára, ezt a hiányosságot pedig meg kell oldani: ne osszon uniós pénzt az a kormány, amely nem tudja biztosítani az átlátható, értékteremtő pénzköltés feltételeit. Én például semmilyen formában nem támogatnám, hogy a magyar állampolgárok és vállalkozók elbukják az EU-s pénzeket, ezért mondjuk, hogy a problémás kormányoktól vonják el a pénzosztás jogát”.

Cseh Katalin, a Momentum képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az idei esztendő elején már EP-képviselőként a jogállamisági mechanizmust egyfajta fegyverként bemutatva arról beszélt, hogy ha nem a baloldal nyer április 3-án, akkor Brüsszel visszatartja a hazánknak járó pénzeket: „Ne feledjük: 46 nap múlva, április 3-án Magyarországon választások lesznek, aminek a tétje egyértelmű. Ha Orbán Viktor marad kormányon, akkor a magyar emberek és a magyar gazdaság nem fog tudni hozzájutni az őt megillető forrásokhoz”.

A magyar embereket támadó kórusból természetesen Karácsony Gergely sem maradt ki. 2021 májusában azt mondta: „ha az Orbán-kormány továbbra sem hajlandó az egyeztetésre, és arra készül, hogy nem megfelelően költi el a forrásokat, élünk az uniós jog biztosította lehetőségünkkel.

Hivatalos panasszal élünk az Európai Bizottság felé, amely dönthet úgy, hogy a tervek átdolgozására és egyeztetésre kötelezi a kormányt”.

Júniusban arról számolt be, hogy volt egy javaslata: „létrehoztunk egy széles önkormányzati szövetséget annak érdekében, hogy azoknál a tagállamoknál, amik alapvetően megsértik az uniós alapértékeket, a kormányokat büntessék, ne az embereket, és közvetlenül kapják meg az EU-s pénzeket az állampolgárok, a vállalkozások, az NGO-k, a helyi önkormányzatok”.

Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az áprilisi választáson megbukott baloldali pártszövetség még februárban adott ki egy közleményt, mely szerint „az uniós forrásokról is döntenek a választók. Egyértelművé vált, hogy az Orbán-kormány antidemokratikus működése miatt mostantól minden egyes magyar állampolgárnak súlyos, konkrétan forintosítható árat kell majd fizetni. Amennyiben a Fidesz győz, akkor nem fogunk hozzájutni a magyar embereket, a magyar gazdaságot megillető forrásokhoz”.

A nyilatkozat alapján teljesen világos: a baloldali pártok legfőbb célja, hogy egyetlen forintnyi uniós forrást se kapjon Magyarország, mert nem ők vannak hatalmon.

És persze ne feledkezzünk meg az eddig a Fideszből az LMP-be, majd a Momentumba belépő és kilépő Hadházy Ákosról sem, aki idén júliusban marhának nevezte az EU-t, ha egy vasat is ad anélkül, hogy az Európai Ügyészséghez csatlakoznánk.

A fenti nyilatkozatok világosan bizonyítják, a baloldal megvonná az uniós forrásokat Magyarországtól csak azért, mert a magyar emberek nem nekik szavaztak bizalmat április 3-án.

Kiemelt kép: Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánljuk még