logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Erősen kérdéses, megtérül-e valaha a Jávor Benedekre fordított több százmillió forint

| Szerző: hirado.hu
Lassan három esztendeje, hogy Jávor Benedek a főváros brüsszeli képviseletének vezetője, ám Karácsony Gergely főpolgármester párttársa annak ellenére sem tud semmilyen kézzelfogható eredményt felmutatni, hogy a Fővárosi Önkormányzat 2020-ban az általa vezetett képviselet fenntartásának a költségét a háromszorosára emelte, pontosan 37,2 millió forintról 112,1 millióra. Jávor maga egyébként havi 900 ezer forintos illetményt tehet zsebre – számolt be a Magyar Hírlap.

A Magyar Hírlap csütörtöki cikkében arról írt, hogy nehéz lenne pontosan megmondani, mit is csinál Budapest érdekében Karácsony Gergely főpolgármester párbeszédes párttársa, Jávor Benedek, mely kérdésre még a Fővárosi Önkormányzat sem tudott választ adni.

A lap szerint Karácsony Gergelyt és Jávor Benedeket erős szálak kötik össze,

mivel 2013-ban közösen kezdték bomlasztani kiválásukkal az LMP-t, melyet sikeresen boronáltak össze más pártokkal. Az LMP-t többnyire az MSZP szatellitszervezetévé tették, így önálló megmérettetés nélkül juthattak mindketten zsíros pozíciókhoz – fogalmaztak.

Jávor Benedek 2014-ben Bajnai Gordon visszalépésének köszönhetően az Együtt–Párbeszéd képviseletében jutott európai parlamenti mandátumhoz, míg Karácsony Gergely az MSZP–Párbeszéd közös jelöltjeként nyerte el a zuglói polgármesteri címet.

Öt évvel később ugyan Jávor elbukta az európai parlamenti mandátumát,

ám a teljes baloldal támogatásával főpolgármesterré választott Karácsony egyik első lépéseként gondoskodott Jávorról, és a főváros brüsszeli képviseletének vezetőjévé nevezte ki – emlékeztetett a Magyar Hírlap.

A Fővárosi Önkormányzat 2020-tól a képviselet fenntartásának a költségét a háromszorosára emelte, pontosan 37,2 millió forintról 112,1 millióra.

Jávor Benedek havi 900 ezer forintos illetménye mellett 2020 végén, amikor már látszottak a Fővárosi Önkormányzatnál a koronavírus-járvánnyal járó gazdasági nehézségek, egyhavi fizetésével megegyező jutalomban is részesült.

A lap arra is rámutatott, hogy továbbra sem tudni, a főváros brüsszeli képviseletének vezetője miért kapott jutalmat.

A hírlap Jávor Benedek a Mércének adott interjúját is felidézte, amelyben így beszélt feladatiról: „nagyon szoros együttműködést szeretnénk megvalósítani – nem csupán a pénzszerzés, hanem a közös szempontok, közös érdekek együttes képviselete révén is. Amúgy Karácsony Gergely elég egyértelművé tette a kezdeteknél, hogy a diplomácián túl mit vár a megerősített képviselettől: szerezzünk több pénzt, mint amennyibe kerülünk. Meg fogjuk érni a fővárosnak a befektetést”.

A lap továbbá kiemelte, hogy 2020-ban a főváros mintegy 470 millió forint közvetlen brüsszeli forrást nyert el, továbbá 1,62 milliárd értékben készültek el pályázati anyagok.

Azonban további információkat nem tudni arról, hogy a Brüsszeltől kapott forrást pontosan kitől és milyen célra nyerte el Budapest, valamint meddig használható fel és mikorra kell az összeggel elszámolni.

Jávor Benedek feladata az Európai Unió Régiók Bizottságánál történő lobbizás, azonban a testület nem köteles figyelembe venni a delegátusok véleményét, megkérdőjelezhető, hogy valaha megtérül-e az a pénz, amit Karácsony párttársára és annak irodájára költ – tették hozzá.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője a párbeszédes irodavezető tevékenységét a Magyar Hírlapnak adott nyilatkozatában kommentálta, szerinte „Budapest brüsszeli képviseletének vezetője, az EP-ből kiesett Jávor Benedek többszörösével gazdálkodhat, mint elődje, hiszen a Fővárosi Önkormányzat 37,2 millió forintról 112,1 millióra emelte a brüsszeli iroda rendelkezésére álló összeget még 2020-ban.

Jávor Benedek eddig elvégzett munkájáról azonban nem sokat lehet tudni, csak annyi észrevehető, hogy a főváros brüsszeli képviseletének vezetőjeként az adófizetők pénzéből közösségi oldalán a magyar kormány ellen uszító bejegyzéseket tesz közzé.

Karácsony Gergely kottájából játszva, a tényeket és a számadatokat meghazudtolva vádaskodik, és Brüsszel Oroszországgal szembeni szankciós politikáját támogatja, amelyről már rég bebizonyosodott, hogy mennyire ártalmas. A főpolgármester brüsszeli embere ugyanúgy félrevezeti a választókat, mint a főpolgármester maga!”

Kiemelt kép: Jávor Benedek (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ajánljuk még