logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb pártszakadás lehet a Jobbikban

Újabb pártszakadás fenyegeti a Jobbikot, miután tegnap Jakab Péter volt elnök-frakcióvezető hivatalosan is kilépett a párt frakciójából. Közösségi oldalán sorra oszt meg olyan bejegyzéseket, amelyek szerint többen is kilépnek a pártból, hogy őt kövessék. Jakab Péter a parlamenti mandátumáról azonban nem hajlandó lemondani, mert szerinte azt nem a Jobbik listájáról, hanem a közös ellenzéki listáról szerezte. Négy évvel ezelőtt azonban még mandátumtolvajnak nevezte azokat, akik ugyanezt tették a Jobbik akkori pártszakadásakor.

“Ma hivatalosan is tájékoztattam Kövér Lászlót, a Ház elnökét és Lukács László Györgyöt, a Jobbik frakcióvezetőjét, hogy kiléptem a Jobbik frakciójából, a jövőben pedig független képviselőként folytatom a munkám” – írta péntek este közösségi oldalán Jakab Péter.

A bukott pártelnök 2018-ban még a Jobbik szóvivőjeként pont az ellenkezőjét várta el azoktól, akik az akkori pártszakadás idején léptek ki a pártból és a frakcióból – számolt be a Mediaworks Hírcentrum.

„Azok a képviselők, akik csatlakoztak ehhez a mozgalomhoz és a Jobbik listájáról szereztek mandátumot, ők legyenek kedvesek, hogy adják vissza ezt a mandátumot annak a közösségnek, amelytől kapták” – mondta akkor Jakab.

A volt pártelnök most a Telexnek azzal magyarázta, hogy nem hajlandó lemondani a képviselői posztjáról, hogy nem a Jobbik listájáról, hanem a közös ellenzéki listáról szerzett mandátumot.

„Amikor mások mennek el az általa vezetett pártból és frakcióból, azok mandátumtolvajok, amikor ő tesz hasonlóképpen, akkor meg az -úgy tűnik – rendben van”

– mondta Palóc André, a Századvég vezető elemzője.

Jakab Péter láthatóan kettős mércével mér a parlamenti képviselőhelyek kapcsán – erről beszélt az M1-en a Századvég Alapítvány vezető elemzője. Palóc André szerint az sem állja meg a helyét, hogy a bukott politikust nem a Jobbik, hanem a baloldali szavazók választották meg.

„Úgy, hogy az előválasztás második fordulójába se jutott be, talán a részéről ez kevésbé hiteles dolog. Ha azt nézzük, hogy a Jobbik régóta szerepelt ennyire gyengén választáson, alakíthatott ennyire kicsi frakciót, akkor meg különösen. Hogy ha ’18-hoz nézzük a Jobbikot a jelenlegi állapotában, akkor talán éppen arról van szó, hogy a Jobbik teljesítménye nem indokolja azt, hogy őt vállon veregesse bárki” – tette hozzá Palóc.

A Jobbik korábbi elnöke csütörtökön jelentette be, hogy elhagyja a pártot.

Jakab Péter nem magától távozott. Gyöngyösi Márton jelenlegi elnök szólította fel erre elődjét.

“Ha menni akarsz, add vissza a mandátumodat, lépj ki a pártból” – tette egyértelművé mit vár el a bukott elődjétől a Jobbik elnöke a közösségi oldalán közzétett nyílt levelében. Gyöngyösi Márton azt is írta: “Szélsőbalos proletár eszméket vadul üvöltöző politikus lett belőled, akiből a közélet mémeket gyárt.”

A Jobbikra nézve megsemmisítő erejű választási vereség után számtalan súlyos botrány robbant ki, amelyek alapjaiban rengették meg a pártot. A kínos ügyek miatt Jakab Péter elbukta pártelnöki és parlamenti frakcióvezetői székét is. Az elmúlt időszakban a Jobbik kapcsán volt szó szexuális zaklatásról, hűtlen kezelésről.

De akadt egészen a személyeskedésig fajuló, nyílt színi veszekedés is. Hétfőn Jakab Péter legfőbb bizalmasa, Molnár Enikő egy jobbikos miskolci rendezvényen, a nyílt utcán esett neki Potocskáné Kőrősi Anita elnökhelyettesnek, akit Jakab Péter megbuktatása mellett azzal vádolt, hogy információkat szivárogtat a jobboldali sajtónak.

„Most is volt egy ok, amiért ezt a levelet megírtam, ez a miskolci őrjöngés volt” – nyilatkozta Gyöngyösi Márton. Ezután szólította fel Jakab Pétert, hogy hagyja el a Jobbikot.

Ajánljuk még