logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újra egymásnak esett Márki-Zay és a DK

Ismét egymásnak esett Márki-Zay Péter és a Demokratikus Koalíció. A hódmezővásárhelyi polgármester bejelentette, hogy mozgalma nem támogatja az időközi választásokon a DK jelöltjeit. Ezt azzal indokolta, hogy szerinte a Gyurcsány-párt a korábbi időközi voksolásokon elindította a saját embereit is a baloldali összefogás jelöltjei ellen. A DK közleményben reagált, azt írták: éppen Márki-Zay Péter miatt nem tudott győzni a baloldal az április választáson – hangzott el az M1 Híradóban.

Márki-Zay: „Az időköziken a DK jelöltjeit nem fogjuk támogatni.”

Nem maradhat következmények nélkül az a tisztességtelen, becstelen magatartás, amikor a Demokratikus Koalíció az időközi választásokon a baloldali összefogás jelöltje mellett a saját jelöltjét is indította – indokolta Márki-Zay Péter a Mindenki Magyarországa elnökségének döntést. A baloldal volt miniszterelnök-jelöltje szentgothárdi sajtótájékoztatóján – amelyet a közösségi oldalán közvetített – hangsúlyozta: a Fidesz leváltásnak akadálya lehet az ellenzéki szavazatok megosztása. Hódmezővásárhely polgármestere emellett ismét bírálta Gyurcsány Ferencet a DK elnökét.

„Az április harmadikai választás előtt is azt tapasztaltuk, hogy Gyurcsány Ferenc nem akarta leváltani Orbán Viktort. Anyagilag sem akart hozzájárulni a kampányhoz. Emberekkel sem akart hozzájárulni, és sok lépésével kimondottan akadályozta Orbán Viktor leváltását” – jelentette ki Márki-Zay Péter.

Barkóczi Balázs a DK szóvivője közleményben reagált Márki-Zay Péter kijelentéseire. Azt írta:

Hódmezővásárhely polgármesterével szívesen beszélgetünk Hódmezővásárhely ügyeiről. De csak arról. Ugyanis korábbi országos politikai szerepvállalása és megszólalásai minden idők legnagyobb fideszes kétharmadához vezettek.

A DK és Márki-Zay Péter összetűzése és folyamatos üzengetése a baloldalon a választási vereség óta folyamatosan napirenden van.

„Azt láttuk, hogy ez a hat párt még így összefogva sem tudja legyőzni a Fideszt. Azt is látom, hogy néhány párt nem is akarta legyőzni… Vannak olyan politikusok, akik nem akarták legyőzni…”

Márki-Zay Péter az ellenzéki bukás után az összefogás pártjait okolta a kudarcért. Az ATV-ben már arról beszélt, hogy nem mindenki dolgozott azért az összefogásban, hogy a baloldal megnyerje a választást. A klubrádióban pedig azt is mondta, hogy talán Gyurcsány Ferenc sem gondolta komolyan, hogy Dobrev Klárával megnyerték volna a választást.

Gyurcsány Ferenc már a választás éjszakáján egyértelművé tette, hogy ő kit tart felelősnek. A feleségét ért kritikákra is megadta a választ Márki Zay Péternek a választásokat értékelő beszédében.

Ha felesége lett volna a miniszterelnök-jelölt, akkor a baloldali összefogás megnyerte volna a választásokat – ezt a következtetést vonta le Gyurcsány Ferenc egy héttel a választási vereség után. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a választást részben azért is vesztették el, mert Márki-Zay Péter mögül hiányzott a párt- és a politikai háttér is.

„Választunk egy olyan miniszterelnök-jelöltet, akinek egy, azaz egy mandátuma lenne a parlamentben és nincsen mögötte szervezett politikai parlamenti háttér. Mi ez? Ez olyan, mint hogyha egy toronyházat egy darab 10×10 centiméteres fahusángra akarnának felépíteni, mint alapra. Ilyen nincs!”

Gyurcsány Ferenc már akkor és azóta is többször egyértelművé tette: mostantól a baloldalon ő szabja meg az irányt, amihez csak csatlakozni lehet, beleszólni nem.

Ajánljuk még