logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Botrányt botrányra halmozott Jakab Péter és a Jobbik

| Szerző: hirado.hu
Az áprilisi országgyűlési választásokon elszenvedett vereség óta futószallagon gyártotta a Jakab Péter vezette Jobbik a botrányokat.  

A 2022-es országgyűlési választásokon a Fidesz–KDNP több, mint kétharmados többségre tett szert, míg az ellenzéki pártok támogatottsága történelmi mélységbe süllyedt. A 2018-as eredményhez képest az ellenzék i pártokra közel 900 ezerrel kevesebb szavazat érkezett. Elemzők szerint ez a 900 ezer ember korábban a Jobbik szavazótáborába tartozott.

A pártot szétfeszítő belső hatalmi harcok az áprilisi választások után rögvest megkezdődtek

Az első konfliktusok azért robbantak ki, mert a párt listájáról mandátumhoz jutott képviselők a Jakab iránti lojalitásuknak köszönhették pozíciójukat, míg mások bizalomvesztés vagy épp Molnár Enikő kabinetfőnök miatt a lista elérhetetlen helyeire kerültek.

Kapcsolódó tartalom

Ráadásul Jakab Péter az áprilisi bukás pillanatában azonnal nekiment Márki-Zay Péternek, s ahelyett, hogy szembenézett volna a tényekkel, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjét tette felelőssé a csúfos kudarcért. A Jobbik korábban kilépett vagy kizárt tagjai azonban egyértelművé tették: Jakabnak nem lett volna szabad belerúgnia a már földön fekvő Márki-Zay Péterbe.

Vona Gábor volt pártelnök például azt írta: Jakab egyszemélyes, parizeres celebshow-t csinált a Jobbikból

A legjobb az lenne, ha Jakab Péter lemondana, a májusi tisztújításon átadná a helyét valakinek, ő pedig menne a visszavonuló Gyurcsány helyére a DK-ba, ahová való” – írta Vona. Stummer János pedig agresszív kismalachoz hasonlította Jakabot.

A pártot megrengető következő botrány a szexuális zaklatás ügye volt. Maga a zaklatás a hírek szerint még tavaly decemberben történt, egy csapatépítő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei disznótoron, de a botrány idén, közvetlenül a párt májusi tisztújító választmányi ülése előtt robbant ki. Jakab Péter az áldozattal való együttérzés, felelősségre vonás és rendőrségi feljelentés helyett a Fidesz-médiát hibáztatta. Közösségi oldalán azt írta: „Szombaton tisztújítás lesz a Jobbikban. Ma meg is érkezett a fideszes nehéztüzérség, hátha… Soha ne higgy a Fidesz-médiának”.

Kapcsolódó tartalom

A Jobbik következő botránya menetrendszerűen érkezett, alig néhány napot kellett csak rá várni. A tisztújító választmányt követően ülésező elnökség ugyanis olyan keményen összeveszett Jakab kabinetfőnöke, Molnár Enikő miatt, hogy a vita végül nyílt cseréptörésbe torkollott: a lázadók Potocskáné Kőrösi Anita elnökhelyettes vezetésével megnyírbálták a Jakabot támogató Molnár Enikő hatáskörét, válaszul a pártelnök a Jobbik Etikai és Fegyelmi Bizottsága elé vitte az ügyet és kezdeményezte Potocskáné pártból való kizárását. Jakab arra hivatkozott: „a bizalmamat élvező ember hirtelen a távollétemben úgy dönt, elnöki jogkört ragad magához, semmibe veszi a törvényeket, és mint elefánt a porcelánboltban, elkezd törni-zúzni” – írta Facebook-bejegyzésében Jakab Péter. Állítása szerint Potocskáné olyan pénzek kifizetésére akarta utasítani a Jobbik pártalapítványát, amelyek azt anyagilag csődbe vitték volna. A fegyelmi testület megvizsgálta az elnöki beadványt és egyhangúlag úgy határozott, hogy a „panasz tárgyává tett cselekmények nem minősülnek etikai vagy fegyelmi vétségnek, így a Bizottság az eljárás megszüntetéséről döntött”. A bizottság jogi véleménye szerint az „eljárás alá vont elnökhelyettes semmilyen bűncselekményt nem követett el, ilyenre utaló körülmények nem merültek fel”.

Jakab Péter június elején lemondott az elnöki tisztségről

A belső feszültségek miatt Jakab annak ellenére lemondott a pártelnöki posztjáról, hogy májusban választották újra elnökké. Parlamenti frakcióvezetői posztját azonban megtartotta. A Jobbiknak így most újra tisztújítást kellett tartania. Hárman jelentkeztek elnöknek: Gyöngyösi Márton, Ander Balázs és a Jobbik zaklatási botrányával összefüggésbe hozott Földi István.

Végül a zsidólistázásáról elhíresült Gyöngyösi Márton lett a párt új elnöke.

Magánéleti válság, lakásügy

Néhány hónapja kiderült az is, hogy Jakab Péter a feleségétől külön utakon folytatja életét. A Jobbik volt elnöke – más vidéki országgyűlési képviselőkhöz hasonlóan – pénzt kap az államtól azért, hogy lakást béreljen Budapesten. Jakab Péter azonban nem a bérelt lakásban, hanem egy XVIII. kerületi kertes házban lakik, viszont a hatályos törvények értelmében csak a vidéki képviselők bérelhetnek Budapesten lakást, így ebben az esetben felmerül a költségvetési csalás gyanúja – számolt be az M1 Híradó.

Kapcsolódó tartalom

A pártelnökség után a frakcióvezetést is bukta Jakab Péter

„A Jobbik ma leváltott a parlamenti frakció éléről” – jelentette be közösségi oldalán Jakab Péter. Várható volt, hogy a maradék befolyását is elveszíti a pártban. Alighanem így látta ezt a politikus is, aki közösségi média felületein már jó ideje nem használja a Jobbik logóját.

Egyre több jel utal arra, hogy szakadhat a Jobbik, és Jakab Péter új pártot alapíthat

A Nép Pártján nevű Facebook-profilt pénteken aktiválták. A szervezetként megjelölt oldalon azóta minden nap megjelenik egy fotó Jakab Péterről. Az első képhez a Jobbik volt elnökének elhíresült mondatát is csatolták. Ez úgy szól: „Maradok a nép pártján!”

Jakab Péter pénteken ugyanezekkel a szavakkal jelentette be, hogy pártelnöki távozása után a Jobbik vezetése leváltotta őt a párt parlamenti frakciójának éléről is.

Jakab Péter azt írta, nem tudja, merre tart a Jobbik, de egy biztos, ő marad a nép pártján.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még