logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megválasztották Windisch Lászlót az Állami Számvevőszék elnökének

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének választotta Windisch Lászlót az Országgyűlés. Windisch László a megválasztását követően az Országgyűlés előtt tette le esküjét.

A képviselők 136 igen szavazattal, 23 ellenében szavazták meg az ÁSZ új vezetőjét, 11 szavazat érvénytelen volt, számolt be az eseményről az MTI.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét a Fidesz-KDNP javaslatára jelölte a parlament illetékes bizottsága a posztra. Az ÁSZ elnökét az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával tizenkét évre, titkos szavazással választották meg.

Windisch László, az Állami Számvevőszék újonnan megválasztott elnöke aláírja megbízólevelét az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 4-én. Az első sorban Orbán Viktor miniszterelnök, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Windisch László pályafutását a jogi egyetem elvégzése után 2002-ben az adóhivatalnál kezdte, 2011 és 2013 között adó- és vámügyi főosztályvezető volt a Nemzetgazdasági Minisztériumnál. 2013-tól 2019-ig a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke volt. 2021-től a KSH elnökhelyettese. Az ÁSZ jelenlegi elnökét, Domokos Lászlót 2010-ben választotta meg az Országgyűlés, mandátuma július 5-én jár le. Bánki Erik, az ÁSZ-elnökét jelölő eseti bizottság vezetője korábban az MTI-nek azt mondta: Windisch László kevesebb, de mélyebb és átfogóbb ellenőrzést szeretne, illetve megerősítené az ÁSZ támogató szerepét annak érdekében, hogy minél kevesebb hibával működjenek az általa ellenőrzött szervezetek. Egy modern auditor- és tanácsadó társaságként szeretné működtetni az Állami Számvevőszéket – foglalta össze a bizottság elnöke Windisch László szavait.

Ajánljuk még