logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Biztonsági emberek védték a kíváncsi szemek elől a Jobbik elnökválasztó kongresszusát

Gyöngyösi Mártont választották meg a Jobbik új pártelnökének. A tisztújító kongresszus összehívásra azért volt szükség, mert Jakab Péter júniusban lemondott a posztról. Gyöngyösi Márton 153 szavazatot kapott, szemben a másik jelölttel, a szexuális zaklatási botrányba keveredett Földi Istvánnal, akire 65-en voksoltak. Az új elnök beszédében elmondta: célja egy nemzeti konzervatív párt építése és vezetése – számolt be az M1 Híradója.

Biztonsági személyzet védte a Jobbik elnökválasztás helyszínét, a Városligeti fasor egyik irodaházát. Ellenőrzés után, kizárólag a párt küldötteit engedték be, a sajtó a kapun kívülről figyelhette az eseményeket. A politikusok többsége autóval jött és kerülte a nyilvánosságot: felhúzott ablakkal, gyorsan behajtott az épület udvarára.

Kapcsolódó tartalom

Jakab Péter szolgálati járművével, Molnár Enikő társaságában érkezett. A korábbi pártelnök láthatóan feszült volt,

ami nem meglepő, hiszen a tisztújító kongresszust egy hónappal ezelőtti lemondása miatt kellett összehívni.

A tanácskozás három órán át tartott. Már nem sokkal az elején visszalépett Ander Balázs a párt jelenlegi EP-képviselőjének, Gyöngyösi Mártonnak a javara.

Kapcsolódó tartalom

Így végül 153 szavazattal őt választották meg a Jobbik új elnökének. Azt mondta:

célja egy nemzeti konzervatív párt építése, ugyanakkor nem zárta ki, hogy a Jobbik a jövőben ismét összefogjon a Gyurcsány Ferenc vezette baloldallal.

Gyöngyösi Mártonnak korábban több radikális megnyilvánulása is volt. 2014-ben nemzetközi megfigyelőként részt vett a krími népszavazáson és nyíltan támogatta a félszigetet megszálló Oroszországot.

2012-ben pedig arról beszélt a Parlamentben, hogy listázni kellene a zsidó származású képviselőket. Gyöngyösi Márton elnöki kinevezése ellen több zsidószervezet is hangosan tiltakozott, de mégis megválasztották a Jobbik első emberének.

Kapcsolódó tartalom

Ellenfele a szexuális zaklatási botrányba keveredett Földi István mindössze 65 szavazatot kapott. Ő volt az, aki sajtóértesülések szerint a párt tavalyi rendezvényen, Ököritófülpösön, meg akarta erőszakolni a Jobbik korábbi alelnökének, Szilágyi Györgynek az élettársát.

Földi Istvánt a történtek után azonnal a védelmébe vette Jakab Péter. Lemondása után pedig a molesztálással vádolt politikust tette meg utódjának a volt pártelnök és még néhány napja is Földi István mellett kampányolt.

Megbukott Jakab erőszakoló szövetségese

– ezzel a címmel közölt cikket az Origo. A portál arról is írt, hogy a volt pártelnök elmenekült, nem állt ki Gyöngyösi Márton mögé.

Jakab Péter a tisztújító kongresszus vége után Molnár Enikő kíséretében távozott.

Kapcsolódó tartalom

Az új elnök arra a kérdésre, hogy Jakab Péter marad-e a frakció vezetője, nem adott egyértelmű választ. Gyöngyösi Márton úgy fogalmazott: mindenkinek a munkájára számít a Jobbikban.

Ajánljuk még