logo

Műsorújság

Rendkívüli

Megvan Jakab Péter utódja a Jobbik élén

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megvan Jakab Péter utódja a Jobbik élén

| Szerző: hirado.hu
Ma tartotta elnökválasztó kongresszusát a Jobbik Magyarországért Mozgalom. Korábban hárman is aspiráltak a baloldalra sodort párt elnöki székére: Ander Balázs, Földi István és Gyöngyösi Márton, de Ander végül visszalépett a megmérettetéstől.

Gyöngyösi Márton európai parlamenti képviselőt választotta a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökévé az ellenzéki párt kongresszusa szombaton Budapesten.

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón elhangzott: az új elnök a voksok 68, vetélytársa, Földi István a szavazatok 29 százalékát kapta meg. Gyöngyösi Márton megerősítette az MTI azon értesülését, miszerint a választás előtt visszalépett az ő javára a harmadik induló, Ander Balázs elnökségi tag.

Korábban hárman is aspiráltak a baloldalra sodort párt elnöki székére: egyikük Ander Balázs, aki 2014 óta volt a Jobbik országgyűlési képviselője 2022-ben azonban kiesett a parlamentből.

A másik név, amelyről hallani lehetett Földi Istváné, aki a jobbikos nemi erőszak botrány kulcsfigurája, állítólag ő erőszakoskodott Szilágyi György fiatal élettársával.

A harmadik pártelnök-aspiráns Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti képviselője volt, aki végül meg is kapta a szükséges bizalmat.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 16-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Gyöngyösi pályafutása sem mentes a botrányoktól, ő volt ugyanis az a politikus, aki listázni akarta a magyar parlament zsidó származású képviselőit.

Kapcsolódó tartalom

A tanácskozás összehívására azért volt szükség, mert ugyan a küldöttek több mint 70 százalékos többséggel május 7-én újraválasztották a tisztséget 2020 januárja óta betöltő Jakab Pétert, ám ő alig egy hónappal később – frakcióvezetőségének megtartása mellett – lemondott a posztról.

Mára világossá vált, hogy az új elnökség nem kívánja a tagság útját járni, a szükséges döntések meghozatalához nem biztosítják számomra a többséget, vagyis kivették kezemből a Jobbik irányítását – indokolta Jakab Péter a június 8-án, közösségi médiaoldalán bejelentett döntését.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még