logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem aratott osztatlan sikert Gyöngyösi Márton elnökjelöltsége

| Szerző: hirado.hu
A Jobbik pártelnöki tisztségéért több olyan személy szállt versenybe, akinek a nevéhez valamilyen botrány fűződik. Az egyik induló Gyöngyösi Márton, aki 2012-ben a zsidó származású képviselőket listázta volna. Személyét és indulását az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője, és a Magyarhoni Zsidó Imaegylet elnöke is kritizálta, Gyöngyösi személyével kapcsolatban aggodalmukat fejezték ki.

Jakab Péter június elején lemondott a Jobbik elnöki tisztségéről, a párt belső konfliktusaira hivatkozva. Állítása szerint a párt elnöksége nem kíván többé vele együtt dolgozni. Azóta többen is bejelentették a pártelnöki tisztség megszerzésére irányuló szándékukat. Az egyik személy, a nemi erőszak botrányba keveredett Földi István, kihívója pedig a Jobbik európai parlamenti képviselője, Gyöngyösi Márton, aki arról híresült el, hogy zsidó származású képviselőket listázott volna az Országgyűlésben. Emellett Ander Balázs, a Jobbik alelnöke is bejelentette indulását.

Kapcsolódó tartalom

A Földi István és Gyöngyösi Márton különböző irányba terelné a Jobbikot. Míg Földi István függetlenítené pártját az ellenzéki összefogástól, addig Gyöngyösi Márton szerint pártja, az ellenzék vezető ereje kell, hogy legyen. A Magyar Nemzet arra hívja fel a figyelmet, hogy Földi István úgy fogalmaz szándéknyilatkozatában, hogy “Önállóan, a magunk útját járva, hogy ismét meghatározó és megkerülhetetlen erő legyünk a magyar politikai életben. Iszonyatos munka kell ehhez és ahhoz is, hogy a baloldali és liberális ellenzéki erők szövetségéből kilépve, végre újra önálló és bizalmat teremtő arculattal állhassunk a választópolgárok előtt mi, mint jobbikosok”.

Ezzel szemben Gyöngyösi azt mondta, “bár az ellenzéki együttműködés a választásokon óriási vereséget szenvedett, valószínűleg lesz még dolgunk a többi ellenzéki párttal, és ezt én magam is így tartom helyesnek“.

Gyöngyösi Márton elnökjelöltségére több érintett közéleti szereplő és szervezet is reagált. “A Jobbik név maga olyan folytonosságot fejez ki a párt történetének nyíltan rasszista és antiszemita megnyilvánulásokban gazdag éveivel, ami hitelteleníti a párt utóbbi időben vitt mérsékelt irányvonalát. Ezt az álláspontot támasztja alá Gyöngyösi Márton jelöltsége is” – jelentette ki Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője, aki ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a Jobbikkal kapcsolatban évek óta nem változott az álláspontjuk.

Róna Tamás, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet (Zsima) elnöke szerint

ha egy ilyen eszmerendszerrel magyarországi politikus domináns szereplőjévé válhat a politikai közéletnek, az maga a katasztrófa“.

Róna Tamás arról is beszélt, hogy 2012-ben, mikor Gyöngyösi az említett listázási ötletét ismertette az Országgyűlésben, a hazai zsidóság körében egy időre eluralkodott a félelem.

Szotyori-Lázár Zoltán, a párt szolnoki elnöke arról írt múlt heti Facebook-bejegyzésében, hogy a Jobbik már nem tud elviselni több pártszakadást, és nem tud hova tovább osztódni. Hozzátette, hogy amennyiben a Jobbik nem marad egyben, úgy örökre meg fog szűnni.

Ajánljuk még