logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Baranya három településén rendeznek időközi választást vasárnap

Baranya megye három településén rendeznek időközi választást vasárnap. A Nemzeti Választási Iroda internetes oldala szerint Cúnban a képviselőtestület feloszlása, Mekényesen és Siklósnagyfaluban pedig a polgármester lemondása miatt várják a szavazóhelyiségekbe az állampolgárokat.

A Kelet-Ormánságban, a horvát hatérszélen fekvő Cúnban Döme Szilárd, a Fidesz-KDNP jelöltje mellett három független – Ignáczné Balogh Tímea, Kovács Krisztofer és Vas Sándor – indul a polgármesteri címért, míg a négy képviselői helyre tíz jelölt pályázik. A polgármester- és képviselőjelöltekre a névjegyzékben szereplő 167 választópolgár szavazhat a település egyetlen szavazókörében.

A Völgységben, Baranya északi határán fekvő Mekényesen azért járulhat az urnákhoz a település egyetlen szavazókörében a 252 választásra jogosult, mert a falu 2019-ben megválasztott független polgármestere, Schild József lemondott tisztségéről. A település vezetői címéért egyedüliként László-Legedi Jánosné (független) indul.

A Harkány és Villány között fekvő Siklósnagyfaluban 320 választásra jogosult szavazhat a három független polgármester-jelölt – Jovánovics Tibor, Kopnyik József és Petrovics Tibor – egyikére.

A választást azért kellett kiírni, mert a települést 2006 óta irányító független polgármester, Kosztics József lemondott posztjáról, miután őt tavaly költségvetési csalás és sikkasztás miatt jogerősen másfél év – négy év próbaidőre felfüggesztett – börtönre ítélte a bíróság.

Vas megyében hat helyen lesz időközi választás vasárnap

Vas megyében hat településen tartanak vasárnap időközi választást, négy községben polgármestert, két városban pedig egy-egy önkormányzati képviselőt választanak.

Kemeneskápolnán 2020-ban feloszlatta magát a képviselő-testület, az időközi választáson pedig szavazategyenlőség alakult ki, így meg kell ismételni a voksolást, amelyre a koronavírus-járvány miatt csak most nyílt lehetőség. Balás Endre, a helyi választási iroda vezetője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy vasárnap csak egy jelöltre szavazhat majd a 99 választópolgár, a független Csekéné Hóbor Kornélia Ilonára, aki 2019 óta vezeti a községet.

Telekesen négy független jelölt indul az időközi polgármester-választáson: Ferencz Csabáné, Kálmán István, Koller Ferencné és Osvald Zoltán – közölte Babos-Szőllősy Gabriella aljegyző. Hozzátette: a választói névjegyzéken 408-an szerepelnek.

Bozsokon az előző polgármester, Darabos Béla (független) tavaly áprilisban bekövetkezett halála miatt kell időközi választást tartani. A polgármesteri tisztségért egyetlen jelölt indul, a független Banga Anikó. A választói névjegyzéken 305-en szerepelnek – ismertette az MTI-vel Zalán Gábor körjegyző.

Porpácon négy független jelölt – Kutasi Krisztián, Süle Ernő, Schimmerné Schweiger Katalin és Borbély Balázs – közül választhatnak polgármestert vasárnap – tájékoztatott Erdős Katalin, a helyi választási iroda helyettes vezetője.

Kőszegen egy helyi képviselő, Kiss Zoltán (Fidesz-KDNP) lemondása miatt kell időközi önkormányzati képviselő-választást tartani – közölte Zalán Gábor. Csíki István a Fidesz-KDNP, Bányai Németh Gábor a Momentum Mozgalom, Giczy János pedig a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjeként indul a választáson. A választói névjegyzékben 1234-en szerepelnek.

Sárváron két szavazókörben 1535-en adhatják le voksukat, Németh Róbert a Fidesz-KDNP színeiben, Farkas János pedig függetlenként indul a képviselőségért. Azért kellett kiírni a választást, mert a korábbi képviselő, Szabó Gyula (Fidesz-KDNP) elhunyt – ismertette Erdős Katalin.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még