logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Én szégyellem magam helyettetek is” – már a szövetségeseiket is zavarja a DK és a Momentum fővárost bénító vitája

Már a szövetségeseiket is zavarja a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció és a Momentum vitája, ami miatt múlt héten a Fővárosi Közgyűlés ülése is meghiúsult. Egymás után álltak ki azok a politikusok, akik szerint saját maguknak ártanak azok a politikusok, akik az embereket érintő problémák helyett a pozíciókon marakodnak – számoltak be róla az M1 Híradójában.

Gyurcsány Ferenc pártja egyelőre nem tartja magát a baloldali pártok közötti korábbi egyezményhez – erről beszélt az M1-nek a VI. kerület momentumos polgármestere. Soproni Tamás a Híradónak megerősítette, hogy a DK és a Mometnum között zajló pozícióharcok miatt kellett lefújni a fővárosi közgyűlés legutóbbi ülését.

A baloldali többségű testület szerdán már a napirend elfogadásáig sem jutott el. A fővárosi képviselőknek a tervek szerint az országgyűlésbe átült Gyurcsány-párti Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes utódjáról kellett volna döntenie, akinek a helyére a DK Bősz Anettet jelölte.

Kapcsolódó tartalom

Szaniszló Sándor XVIII. kerületi DK-s polgármester szerint az ülés azért hiúsult meg, mert a Momentum nem támogatja Bősz Anett megválasztását. A Momentum viszont arra utalt, hogy a közgyűlést a DK torpedózta meg, amikor több más napirendet nem támogatott az előzetes egyeztetéseken.

A DK és a Momentum vitája a baloldalon is visszatetszést keltett. Karácsony Gergely a közösségi oldalon fenyegetőzött. Azt írta: a múlt szerdai volt az első és az utolsó alkalom, hogy belviszály miatt nem tudott ülésezni a fővárosi közgyűlés.

Kapcsolódó tartalom

Az LMP részéről Bakos Bernadett, frissen megválasztott parlamenti képviselő ironikus hangnemben szúrt oda szövetségeseinek. „Az ellenzék végre nem saját magáról, mandátumokról és pozíciókról beszél, hanem az embereket érintő problémákról” – fogalmazott.

Az MSZP-s Komjáthi Imre ennél is tovább ment. Azt írta: ő szégyelli magát a Momentum és a DK nevében, a két párt ugyanis munka helyett a koncon marakodik.

A szocialista politikus ezután vulgáris stílusban fogalmazta meg, hogy szerinte azért nem tud összeülni a fővárosi közgyűlés, mert a DK és a Momentum egymás testrészeit méregeti.

Hétfőn a momentumos Soproni Tamás továbbra is a DK-t okolta a történtekért és a belső kritikákra utalva azt mondta: ők nem akadályozták az ülést.

Érdemes szerintem kritikusan szemlélni a helyzetet és megnézni, hogy ki tehet arról, hogy egy közgyűlésen nem tudunk ülni, nem tudjuk megtárgyalni a napirendi pontokat, és Komjáthi úrnak is azt javasolnám, hogy nyilván nézze meg ezt, hogy van azért felelőssége egyik vagy másik pártnak. Mi ott voltunk, készen álltunk arra, hogy minden előterjesztést tárgyaljunk, akkor ebből következik valami” – fogalmazott Soproni Tamás.

Karácsony Gergely még mindig nem írt ki új időpontot az elmaradt közgyűlés helyett, így ebben a hónapban már biztosan nem születik döntés a budapestiek életét érintő fontos kérdésekben

– erre már hétfőn a Fidesz fővárosi frakciója hívta fel a figyelmet a közösségi oldalon. Azt írják: A baloldali belharc miatt nincs döntés többek között a költségvetés-módosításáról, a tavalyi évi zárszámadásról, valamint a fővárosi cégek és színházak beszámolóiról.

A nagyobbik kormánypárt fővárosi frakciója hozzáteszi: „ezek után mindenki számára nyilvánvaló lehet, hogy nem a kormány állítólagos kivéreztetése miatt van bajban Budapest, hanem a baloldali városvezetés dilettáns munkája miatt”.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még