logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elemző: A hazai baloldal kritika nélkül importálni akarja a nemzetközi trendeket

A magyar baloldal nemzetközi mintákat követ, és inkább a nemzetközi érdekcsoportoknak politizál, így van ez az olajembargó kérdésében is – mondta Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője az M1-en. Az elmúlt napokban a Híradó kérdésére a baloldali politikusok többsége nem akart a témáról beszélni, vagy ha igen, akkor a közös uniós álláspont fontosságát hangsúlyozta. Több felmérés is azt mutatja, hogy a magyarok döntő többsége elutasítja az olajembargót – derül ki az M1 Híradójából.

A baloldal nemzetközi mintákat követ, és Brüsszel érdekeit képviseli, így van ez az olajembargó kérdésében is – mondta Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője az M1-en. Nagy Ervin szerint érthetetlen, hogy az ellenzék miért támogatja az orosz szankciókat, azok ugyanis romba döntenék a magyar gazdaságot.

Több baloldali politikus is arról beszélt az elmúlt napokban, hogy az olajembargóval kapcsolatban közös uniós álláspontra van szükség.

A Jobbik EP-képviselője, Gyöngyösi Márton pedig közösségi oldalán egyenesen úgy fogalmazott: a javasolt szankciók jók, és hatékonyak.

Kapcsolódó tartalom

Több baloldali politikus véleményét is próbálták megtudni az újságírók, de vagy nem nyilatkoztak, vagy nem volt egységes álláspontjuk az olajembargóról. A baloldal egykori külügyminisztere viszont mindenkinél határozottabban fogalmazott.

Balázs Péter szerinte kudarc lenne, ha nem sikerülne elfogadtatni Brüsszel hatodik szankciós csomagját.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke még május elején jelentette be, hogy olajembargót akarnak elrendelni, vagyis megtiltanák a tagállamoknak, hogy orosz kőolajat vegyenek. A magyar kormány szinte azonnal jelezte, hogy ezt nem támogatja, mert az uniós terv felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával, és súlyosan veszélyeztetné Magyarország energiaellátását és tönkre tenné a rezsicsökkentés vívmányát. Elemzők szerint a baloldal viszont Brüsszelnek akar megfelelni.

Kapcsolódó tartalom

Magyarországon egy olyan törésvonal figyelhető meg, hogy a jobboldal szuverenista politikát folytat, elmegy a falig, küzd a magyar érdekekért, a baloldal nemzetközi mintákat követ, ezeket le akarja másolni, kritika nélkül importálni akarja a nemzetközi trendeket” – mondta Nagy Ervin.

Több felmérés is azt mutatja, hogy a magyar emberek döntő többsége elutasítja az olajembargót. Nem támogatnak semmilyen szankciót, ami a gazdaság stabilitását vagy a rezsicsökkentést veszélyezteti.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még