logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Fidesz: Magyarország energiaellátását veszélyeztetnék a szankciók

Az Országgyűlés keddi ülésén a képviselők elkezdték az új kormányszerkezettel összefüggő, a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényjavaslat vitáját.

Napirend előtt

KDNP: a baloldalnak önvizsgálatot kellene tartania

Hollik István (KDNP) arról beszélt, hogy az április 3-i választás eredményeinek megismerése után a baloldalon érdemes lett volna a vereség okát elemezni. De úgy látszik, hogy még ez a történelmi vereség sem volt elég ahhoz, hogy önvizsgálatot tartsanak, ehelyett a miniszterelnökjelöltjük továbbra is a választókat hibáztatja a vereségért, Gyurcsány Ferenc szerint pedig az egész magyar demokrácia, a választási rendszer törvénytelen – emelte ki.

Közölte: az ellenzéki képviselők még arra is büszkék, hogy nem nagyon akarnak bejárni a munkahelyükre, egy társuk még az esküt sem tette le. Ez elképesztően felelőtlen, mert Magyarország rendkívüli kihívások elé néz, háború van a szomszédságban, gazdasági válság kopogtat az ajtón, és ebben a nehéz helyzetben össze kell fogni, minden erőt a nemzet megerősítése érdekében össze kell fogni, ami az ellenzékre is felelősséget ró – jelentette ki.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában elmondta: egy képviselő joga és kötelessége részt venni az Országgyűlés munkájában, részt venni az üléseken és a bizottságok munkájában. Ez nem morális kötelesség, hanem törvény írja elő – mutatott rá.

Úgy vélte, ami hétfőn elhangzott, súlyos állítás volt Gyurcsány Ferenc részéről, ez a hozzáállás azt vetíti előre, hogy az ellenzék valószínűleg törvénytelenségre készül a kormánnyal szemben, ezt próbálja meg ideológiailag megalapozni azzal, hogy törvénytelennek tekinti a kormányt. Elfogadhatatlan, hogy a saját mandátumukat törvényesnek tekintik az ellenzéki képviselők, de a kormányt nem – hangsúlyozta.

Fidesz: Magyarország energiaellátását veszélyeztetnék a szankciók

Bánki Erik (Fidesz) elmondta: nem szabadott volna megtörténnie az ukrajnai háborúnak, el kell ítélni az Ukrajnát ért támadást és minden segítséget meg kell adni a hazájukat hátrahagyó embereknek, amiben Magyarország kiválóan teljesít. A háború következményeként egész Európában emelkednek az árak, energiaválság fenyeget, ami a magyar gazdaságot is próba elé állítja – magyarázta.

Kiemelte: a magyar családokat a kormány több intézkedése is védi a háború káros hatásaitól, és nem támogat olyan szankciót, amellyel nem lehetséges az ország biztonságos energiaellátásának garantálása. Az EU által tervezett szankciók megakadályoznák a magyar gazdaság kiemelkedő növekedését, lerombolnák Magyarország biztos lábakon álló energiaellátását – vélekedett.

A képviselő arra kérte az ellenzéket, hogy most ne Brüsszel mellé álljon, hanem a magyarok érdekét nézze, mert mind erre tettek esküt.

Sztáray Péter András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára elmondta: Magyarország mindent megtesz, hogy az Oroszország ellen bevezetendő szankciók ne veszélyeztessék hazánk energiaellátását. Ez elsősorban biztonsági, gazdasági és szuverenitási kérdés, tehát nem politikai kérdés, hanem gazdasági, technológiai, társadalmi szükségszerűség – mutatott rá.

Közölte: Magyarország nem tudja támogatni a teljes orosz olajembargót. A magyarok joggal várják el az Európai Bizottságtól, hogy adjon megoldási javaslatot, a legegyszerűbb az lenne, ha mentességet adnának a csővezetékes szállításra – mondta.

Minisztériumok

Kocsis Máté: az új kormányszerkezet megfelel a magyar nemzet érdekeinek

Az új kormányszerkezet megfelel a választói elvárásoknak, a magyar nemzet érdekeinek, megfelelő a Magyarország előtt álló kihívások leküzdéséhez és a világban bekövetkező változásokhoz – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényjavaslat összevont vitájában.

Kocsis Máté, aki a javaslat egyik előterjesztője, kiemelte, hogy az április 3-i országgyűlési választáson a magyar emberek a polgári kormányzásra szavaztak, a béke és biztonság, a családok támogatásának, a rezsi- és az adók csökkentésének fenntartása mellett döntöttek. A Fidesz-KNDP újabb kétharmados felhatalmazása is ennek szól, és az új kormány működésének kialakításakor is ezeket kell figyelembe venni – tette hozzá.

Felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerint az európai emberekre olyan évek várnak, amelyek számos, ma még nem ismert kihívást rejtenek maguk előtt. Állást foglalt amellett, hogy a kormánypártoknak a magyar emberek biztonsága az első, és a kormányzati struktúrában ennek is a figyelem középpontjába kell kerülnie.

Ajánljuk még