logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szakértő: A szexbotrány és körülötte lévő hazudozás morálisan kérdőjelezi meg a Jobbik belső viszonyait

Több hazugság is volt abban a Jobbik-közleményben, amelyet a decemberi szexuális zaklatás ügyében adtak ki – ezt mondta Szilágyi György a párt kongresszusa közben újságíróknak. Az eddigi alelnök, akinek élettársát érhette a bántalmazás, azt mondta: nem igaz, hogy a helyszínen senki nem vett észre semmit, és az sem, hogy a pártvezetés ne szerzett volna erről tudomást. Az M1-nek nyilatkozó elemző szerint morálisan is megkérdőjelezi a Jobbik belső viszonyait a zaklatási botrány – hangzott el az M1 híradójában.

A Jobbik vezetése folyamatosan próbálta tagadni a párton belül kirobbant zaklatási botrányt. Szilágyi György a Jobbik tisztújító kongresszusa előtt sorolta az újságíróknak, hogy Jakab Péter és bizalmasai hogyan váltogatták az álláspontjukat az üggyel kapcsolatban: „ Az első verzió az volt, hogy az elkövető olyan részeg volt, hogy nem emlékszik semmire, aztán két hónapig az volt, hogy ilyen meg sem történt, csak az áldozat kitalálta, és most a legújabb verzió pedig az, ami szokásos az ilyen ügyeknél sajnos, hogy hát megtörtént mégis ez az eset, de az áldozat a felelős ezért.”

A zaklatási botrány csütörtökön robbant ki. A Bors hivatalos iratokra hivatkozva arról írt, hogy Szilágyi György szintén jobbikos élettársát a párt egyik megyei rendezvényén elcsalták és bezárták egy szobába, majd a tettes levetkőzött és fizikai erőfölényét kihasználva próbálta őt megbecsteleníteni.

A helyszínen Szilágyi György állítása szerint ott volt Jakab Péter is, aki kabinetfőnökével, Molnár Enikővel együtt a párt közleményében foglalt állítások ellenére – a volt alelnök szerint – mindvégig tudott a történtekről.

„Azért háborított fel engem a Jobbik sajtóközleménye, amiben két tényállítás volt és mind a kettő hazugság,

az egyik tényállítás az volt, hogy a jelenlévők közül nem vett észre senki semmit. Ez azért hazugság, mert a hölgyet ebből a helyzetből egy jelen lévő volt országgyűlési képviselőnek sikerült kimentenie, tehát ő észrevette, hogy történt valami. A másik hazugság az volt, hogy ezt senki nem jelezte feléjük. Ezt azért tudom, hogy hazugság, mert én jeleztem elnök úr és Molnár Enikő felé és aztán később az elnökség több tagjának. Tehát nem akkor szereztek róla tudomást az esetről, amikor az etikai feljelentés történt, hanem már jóval előtte” – fogalmazott Szilágyi.

Jakab Péter és Molnár Enikő is tudott mindent, a Jobbik két vezetője azonban semmit nem tett, még belső etikai vizsgálatot sem indított, nem hogy a rendőrséghez fordultak volna bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt – fogalmaz az Origo.

A portál vasárnapi cikkében arról ír, hogy az áldozat először beadvánnyal fordult a Jobbik etikai bizottságához és csak azután tett feljelentést, hogy a párton belül nem történt semmi, a Jakab-féle vezetés pedig hosszú hetekig próbálta eltussolni az ügyet. Az Origo hozzáteszi: Jakab Péter azóta sem beszél az áldozatról, nincs bocsánatkérés, sőt mindent tagadni akar.

A Jobbik szombaton újraválasztott elnöke válaszok helyett a párt tisztújító kongresszusán is felhúzott ablakkal és sietve hajtott el autójával az újságírók mellett. A nap folyamán sem ő, sem pedig a zaklatással hírbe hozott bizalmasa, Földi István nem állt a kamerák elé.

Közben a Bors arról írt, hogy a nemi erőszakot a tettes előre eltervezhette. Szilágyi György ugyanis – a portál állítása szerint – Jakab Péter ellenlábasának számít a Jobbikban.

A Bors szerint erre utalhat, hogy Szilágyi Györgyöt nem hívták meg a rendezvényre. Élettársa pedig hiába kérte, hogy választókerületi politikusként ne kelljen egyedül mennie, a kérését megtagadták.

Jakab Péter eddig is sorra záratta ki azokat a politikusokat a Jobbikból, akikkel konfliktusba került, a zaklatási ügy pedig beleillik a párt belső botrányainak sorába. „Amikor ilyen botrány merül fel egy párt esetén, akkor az azt jelenti, hogy ennek a pártnak a belső kapcsolatai nem mondhatók közel sem egészségesnek” – erről Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője beszélt az M1 műsorában.

„A Jobbik ma már leszűkült Jakab Péter szűk szövetségesi és baráti körére.

Most, hogy ha ilyen botrányokra is sor kerül, és ha ugyanazt az irányt viszi Jakab Péter, amit eddig vállalt, az nem fog abba az irányba mutatni, hogy új szervezetek jönnek létre vagy korábbi szervezetek aktivizálják magukat, hiszen egy pártelnöknek példamutatással kell előre állni, legyenek ezek akár emberi problémák, politikai ügyek” – fogalmazott az elemző.

A szakértő hozzátette: Az ügy morálisan kérdőjelezi meg a Jobbik belső viszonyait.

Ajánljuk még