logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Stummer Jakab Péternek: Te beszéltél, de mások vezettek helyetted

| Szerző: Tokaji Gergő Máté
Stummer János Jakab Péter kihívója Facebook-oldalán tette közzé a Jobbik tisztújító kongresszusán elmondott, kemény hangvételű beszédét. Véleménye szerint a párt ideológiailag teljesen kiüresedett, aztán pedig néhány mandátumért cserébe eladta maradék identitását is.

Stummer János volt Jakab Péter kihívója a Jobbik tisztújító kongresszusán. melynek eredményeképpen Jakab végül megtarthatta a pártelnökséget.

Stummer vasárnap közösségi oldalán tette közzé beszédét. Bejegyzésének elején leszögezte: „Nemzeti politika, szövetség a valósággal, erkölcs és felelősségvállalás. Ez az én utam, ezzel a beszéddel pedig ezt az utat ajánlottam tegnap a Jobbik tagságának.”

„Ennek a beszédnek az elején érdemes feltenni azt a kérdést, hogy ezen a kongresszuson rajtam kívül ki is a másik elnökjelölt, merthogy nem Jakab Péter az.

Kedves Péter, mondjuk ki, az utóbbi két évben nem te vezetted, nem te irányítottad ezt a pártot. Négy évvel ezelőtt azt írtad nekem, hogy beszélni tudsz, de vezetni nem, az utóbbi két évben pedig ezt az állításodat bizonyítottad be”

– ezzel a felütéssel indította beszédét Stummer.

„Te beszéltél, de más-mások vezettek és irányítottak helyetted”

– fogalmazott Stummer János, aki szerint Jakab a közösség megkérdezése nélkül adott át jogokat néhány kiválasztottnak, akik „élet-halál urainak képzelték magukat ebben a pártban”. A politikus szerint a Jakab által felemelt embereket terheli a felelősség a szerencsi időközi választáson elszenvedett vereségért (ahol a Jobbik Bíró Lászlót indította, aki antiszemita kiszólásaival, „Judapestezéssel” és „tetűcsúszdások” emlegetésével tett szert hírnévre – a szerk.)

Stummer szerint ugyanezen emberek felelősek Jakab Péter negyedik helyezéséért a baloldali előválasztáson és az „országgyűlési választás 29-0-ás katasztrófa-eredményért is.”

A politikus szerint ki kell mondaniuk, hogy a Jobbik nagy bajban van. Véleménye szerint a Jobbik

ideológiailag teljesen kiüresedett, történetének legnagyobb leépítése előtt áll az április 3-i történelmi vereség miatt.

Hozzátette, hogy a 2019-ben „megszerzett önkormányzati pozíciók, képviselői és polgármesteri székek is” veszélybe kerültek.

Stummer szerint változtatni kell, vissza kell térni a nemzeti útra.

„Elég volt ebből a mandátumpolitizálásból, ami itt ebben a pártban az utóbbi években ment”

– fogalmazott. Szerinte a pártnak korábban elvették a lelkét, aztán pedig néhány mandátumért cserébe eladta maradék identitását is. „Ne az legyen a mérce, hogy egyes baloldali politikusok mit sugdolóznak rólunk egymás között, vagy más megmondóemberek hogyan vélekednek a Jobbikról mindenféle TV-stúdiókban.”

Elmondása szerint a pártban rossz a hangulat, félelem van sokakban, fenyegetések és retorziók jellemzik a szervezetet. „Család voltunk. És mi van most ennek a családnak a helyén? Levertség, kilátástalanság, harag, vádaskodás, bizalmatlanság.”

Kitért arra is, hogy a baloldallal való együttműködést zárójelbe kell tenni 2024-ig. „Változtatnunk kell a szövetségi politikánkon is. A 2019-es EP-kudarc után elkerülhetetlennek látszó ellenzéki együttműködésbe a Jobbik a két lista és a jobboldali zárókő gondolataival vágott bele. A Jobbik

ebben az időben még nem akart szövetkezni a 2010 előtt az ország élén megbukott óbaloldallal,

az ellenzéki együttműködésen belüli helyét egy karakán jobboldali pártként határozta meg. Ebből aztán jóformán nem lett semmi, egy lista lett, és nehezen magyarázható alkuk egész sora” – fogalmazott beszédében Stummer.

Végül a Jobbik tisztújításán Jakab Péter a szavazatok több mint 71 százalékával megtarthatta a pártelnöki széket, Stummer János pedig mindössze 27,8 százalékot kapott.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még