logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az ellenzéki képviselők egy része sem értette, miért vonultak ki Gyurcsányék

A 199-ből 198-an letették az esküt, így megalakult az új Országgyűlés. Az eskütétel után azonban Gyurcsány Ferenc vezetésével a DK és a Momentum politikusai, valamint a Párbeszéd frakció egy része kivonult az ülésteremből. Hetek óta tervezgették a baloldali pártok, hogy mit tegyenek az alakuló ülés napján, ez lett belőle. Bár a nyilatkozatokból úgy tűnhet, hogy a képviselők egy része sem értette, tudta, hogy ennek mi értelme – számolt be róla az M1 Híradó.

Egymás után vonultak be a baloldali politikusok délelőtt a Parlamentbe. Nem mindenki érkezett meg az alakulóülés kezdetére. A Demokratikus Koalíció képviselői csak dél előtt, az eskütételre ültek be az terembe.

Ahogyan az várható volt, ezután sem maradtak sokáig. Miután lezajlott a mandátumigazolás és az eskütétel – Gyurcsány Ferenc vezetésével a DK, a Momentum és a Párbeszéd egyes képviselői is kivonultak a teremből. Közben

a Jobbik, az MSZP és az LMP politikusai is helyükön maradtak.

Az újságírók a DK-s Grézy Zsolttól próbálták megtudni a kivonulás okát, ő azonban ekkor még nem tudott, vagy nem akart válaszolni a kérdésekre.

Fekete-Győr András közben a Parlament előtt magyarázta a történteket. A bukott pártelnök azt mondta: szerintük nem demokratikus a választási és a médiarendszer, ezért álltak fel, eközben a teljes ellenzéki szavazótábort pártja támogatóihoz sorolta.

Kapcsolódó tartalom

1,9 millió választópolgár arra kért bennünket, hogy legyünk az ő hangjai a magyar Parlamentben és azon kívül is. Kivonultunk ugyanakkor az érdemi részéről az alakulóülésnek, mert egy olyan választási rendszer, egy olyan médiarendszer működik Magyarországon, ami tudjuk, hogy nem demokratikus” fogalmazott.

A Momentum korábban azzal is fenyegetőzött, hogy képviselőik el sem mennek az alakuló ülésre, ezt végül nem tartották be, és mind a tíz képviselőjük letette az esküt.

Az újságíróknak hétfőn erre Fekete-Győr András azt mondta: megváltoztatták a döntésüket, mert az ellenzéki pártokkal nem tudtak megegyezni a kérdésben.

A DK, a Momentum és a Párbeszéd kivonulását a többi ellenzéki párt sem nézte jó szemmel. A Mi Hazánk elnöke, Toroczkai László nonszensznek nevezte a történteket.

Az, hogy megnyerte a Fidesz a választásokat, az, hogy a baloldali összefogás úgy szerepelt, ahogy, illetve hogy a Mi Hazánk Mozgalom bekerült a Parlamentbe, senki nem kérdőjelezi meg. Na, most innentől kezdve

akkor miről szól ez a kivonulás, bevonulás? Fölvesszük a pénzünket, nem vesszük fel a pénzünket? Elvégezzük a munkát, nem végezzük el a munkát?

– tette fel a kérdést.

Az LMP-s Ungár Péter pedig azt mondta: rossz folyamatok indultak el a baloldalon.

Kapcsolódó tartalom

Hadházy Ákos Momentum színeiben ülhetett volna be a Parlamentbe. Csakhogy hétfőn nem jelent meg az alakuló ülésen. Ehelyett a közösségi oldalán jelentkezett. Azt írta: egy kis baranyai faluban, Kisvaszaron tesz alternatív esküt.

A korelnök azonban a Parlamentben közölte: Hadházy Ákos így nem vehet részt az üléseken és a bizottságok munkájában, továbbá fizetést sem kap.

Tanácskozás és szavazati jogát nem gyakorolhatja. Indítványt nem nyújthat be. Az Országgyűlés tisztségeire, bizottságba nem választható meg, képviselőcsoport megállításában nem vehet részt és javadalmazásra sem jogosult” – hangsúlyozta Túri-Kovács Béla

Hétfőn a Magyar Nemzet arra is felhívta a figyelmet, hogy baloldali pártok a pénzekkel is trükköznek. Azt írták: köztudott, hogy az LMP csak négy politikust tudott a választásokon a parlamentbe juttatni, frakciójuk tehát nem a szavazópolgárok akaratából lehet, hanem azért, mert a DK egy képviselői helyet átengedett nekik.

A Magyar Nemzet úgy fogalmaz: mindez azért érdekes, mert a trükközéssel frakcióhoz jutó LMP is havi 31 millió forintra tarthat igényt. Az 57 képviselőből álló hat frakció tehát havonta összesen 256 millió forintra jogosult. Ami jóval több, mint amennyit a 63 politikussal dolgozó öt baloldali képviselőcsoport kapott az előző ciklusban.

Címlapfotó: A Demokratikus Koalíció és a Momentum képviselői kivonulnak az ülésteremből eskütétel után az Országgyűlés alakuló ülésén 2022. május 2-án (MTI/Illyés Tibor)

Ajánljuk még