logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megállapodás hiányában a házelnök tesz a tisztségekre javaslatot

Nem született megállapodás az Országgyűlésbe jutott pártok között a tisztségekről, így azokra a házelnök tesz majd javaslatot – mondta a szerdai tanácskozást követően Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője újságíróknak.

A politikus kijelentette: a kormánypártok fenntartják a korábbi javaslatukat, hogy a tisztségeket kétharmad-egyharmad arányban osszák el a kormányoldal és az ellenzék között, annak ellenére, hogy az ellenzékiek létszáma csökkent a négy évvel korábbihoz képest. Ezt korrektnek, mandátumarányosnak és fairnek ítélte.

Kijelentette: a baloldali pártok nem tartották elfogadhatónak az ajánlatot, eszük ágában nem volt megállapodni. Kocsis Máté megítélése szerint ezt bizonyítja, hogy a hat baloldali frakcióvezetőből öt nem volt jelen.

Megerősítette: a bizottsági tisztségek és helyek harmadát, míg a jegyzői helyek felét ajánlották fel a kormánypártok az ellenzéknek. Ám utóbbiak új javaslatot kértek, holott négy éve nagyobb létszámmal elfogadták ugyanezt az ajánlatot – tette hozzá.

Úgy értékelt: a baloldali pártok szerinte Kövér László házelnököt kezdik majd okolni, hogy nem kapják meg a kellő számú tisztséget, pedig meg fogják.

A reggeli Gyurcsány Ferenc-féle eligazításnak ez volt a célja, számítottunk erre a forgatókönyvre” – mondta a baloldali pártok magatartásáról.

Úgy összegzett: a Fidesz az udvariasság és a politikai korrektség jegyében még ebben a hangulatban is azt kéri az ellenzéktől, minden őket megillető helyet töltsenek be, hajtsák végre a választók akaratát és képviseljék azokat az embereket, akik rájuk szavaztak, ne maradjanak távol a parlamenti munkától.

Kérdésre válaszolva Kocsis Máté beszélt arról is, úgy látja, hogy a baloldali pártok között még olyan alapvető kérdésekben sincs egyezség, hogy ki hova üljön a parlamentben. Azt mondta, rendkívül nagy marakodást lát, és hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök próbálja egyben tartani ezt a baloldali listát, hiszen mindenféle tárgyalásokra derül fény a sajtóban.

Azt sem fogadják el a baloldali ellenzéki pártok, ami négy éven keresztül jó volt. Képzelhetik, milyen állapotban vannak – fogalmazott.

Kocsis Máté úgy értékelt: ezek az emberek nem a választókat akarják képviselni, ezek az emberek a saját boldogulásuknak tekintik a parlamenti képviselői helyet.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke arról beszélt, az ülésről távozó baloldali képviselők jelezték, hogy eljuttatják javaslataikat a kormányoldalnak, magyarán szólva ez a cirkusz elsősorban a médiának szól.

Azt hangsúlyozta, szerintük nem frakciók, hanem választási listák alapján kellene elosztani a megbízatásokat. Jelezte: parlamenti alelnöknek Dúró Dórát jelöli pártja, amely szeretné a nemzetbiztonsági és a vállalkozásfejlesztési bizottság elnöki posztját megkapni.

Dúró Dóra elnökhelyettes jelezte: a képviselői esküjüket egyelőre letenni nem kívánó momentumosokat nem számítva az ellenzékre adott szavazatok ötödét szerezte meg a Mi Hazánk, ezért ők ennek alapján tartanak igényt posztokra.

Hozzátette: így hét tisztség és 13-14 bizottsági hely járna a Mi Hazánknak, de ők ennél kevesebbet kérnek, hogy a posztok mindegyikét felelősségteljesen tudják betölteni, ellátni; előbbiből ötre, utóbbiak közül a szerintük nekik járó mennyiség felére tartanak igényt.

Hangsúlyozta: pártjának saját legitimitása van, miközben a baloldalon több párt sem tudott volna önállóan a parlamentbe jutni vagy kölcsönkért képviselőt másik szervezettől, azaz nem frakcióban gondolkodnak.

A tárgyaláson részt vevő DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP és Párbeszéd közös, az MTI-hez eljuttatott közleményben úgy értékelt: a Fidesz a megbeszélésen világossá tette, hogy továbbra is elutasítja a parlamenti tisztségek és bizottsági tisztségek 30 éves szokásjogának megfelelő, a frakciók létszámarányát kifejező elosztását.

Közölték, az ellenzék pártjai elfogadhatatlannak tartják azt, hogy a Fidesz „hatalmi szóval akarja átírni a választók akaratát, és a szélsőséges Mi Hazánkat kívánja messze parlamenti létszámarányát meghaladó mértékben parlamenti tisztségekkel jutalmazni a demokratikus ellenzéki pártok rovására”. Ez az egységes ellenzékre szavazó 1 millió 900 ezer szavazó akaratának tűrhetetlen semmibevétele – hangoztatták.

Ajánljuk még