logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kiszelly Zoltán: A baloldali pártoknak Gyurcsányhoz kell igazodniuk

Továbbra is egymást okolják a választási vereségért a baloldali politikusok. Gyurcsány Ferenc továbbra sem mond le a DK vezetéséről, helyette a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjét hibáztatja a bukásért. Persze Márki-Zay Péter sem hagyja szó nélkül az őt ért támadásokat, így folytatódik a baloldali adok-kapok – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Kiszelly Zoltán politológus szerint ez egy előrejelzett bukás volt, hiszen lehetett látni, hogy az előválasztás második fordulója után Márki-Zay Péter politikája már megbukott, hiszen ő két dolgot ígért: az egyik egy ellenzékváltás, ez nem következett be, a másik pedig, hogy új szavazókat ígért.

A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója azt is elmondta, hogy Márki-Zay Péter mögé a hat ellenzéki párt csak félszívvel állt be, befizették amiben megállapodtak, küldtek 3-4 szakértőt a programbizottságba, de úgy tűnt, hogy a saját jelöltjeik mellett kampányolnak.

Kiszelly Zoltán szerint ez pedig azért volt így, mert ez egy mesterséges koalíció volt, ami leginkább külföldi példákat követ. Tehát nem egy szerves folyamat eredménye, hanem egy mesterséges, felülről oktrojált folyamatnak az eredménye volt.

Ennek a hat pártnak pedig más volt a célja, és Gyurcsány Ferenc volt az, aki az előválasztás idején, illetve az azt követő időszakban a legjobban keverte a lapokat – mondta Kiszelly Zoltán, majd hozzátette, hogy a DK elnöke nevezte elsőként Márki-Zay Pétert kapitánynak, ezzel ki is jelölte egy esetleges választási vereség esetén a főfelelőst.

Kiszellyi Zoltán kiemelte, hogy a választás eredményeként ezeknek a baloldali pártoknak a legszűkebb elitje került csak a Parlamentbe. A magyar választópolgárok ugyanis elutasították amit a baloldal kínált nekik: piaci energiaárakat kínáltak, fizetős egészségügyet, háborút, fegyverek és katonák küldését ígérték – sorolta a politológus.

Kiszelly Zoltán szerint már korábban is látható volt, hogy ezek az ellenzéki pártok leginkább egymás rovására tudnak erősödni.

A DK-nak és a Jobbiknak nagyjából azonos a szavazóbázisa, ezért ők egy érdekszövetséget kötöttek a többi párt a rovására, de úgy tűnik, hogy amíg Jakab Péter a Jobbik elnöke vagy nem alakul valamilyen alternatíva a Jobbikon belül, amely leválik erről a DK-Jobbik szövetségről, addig ők ugyanazokért a szavazókért fognak versenyezni.

Kiszelly Zoltán azt is elmondta, hogy valószínűleg ebből a baloldali összefogásból három párt nem jutna be önállóan a Parlamentbe: az LMP, a Párbeszéd és az MSZP. Ezért ezeknek a pártoknak valamilyen szövetséget kell keresni.

Ezen pártok közül pedig a DK, a Jobbik és az LMP ezt az összefogást viszi tovább. A Párbeszéd pedig kiugrott, ezzel pedig megelőzte a Momentumot és egy ellenzékváltó pólus ígéretével lép fel – mondta a politológus.

Egyébként a Párbeszéd is a politikai értelemben vett túlélésért küzd. Tordai Bence két követelést fogalmazott meg: az egyik, hogy kérnek egy befutó helyet Jávor Benedeknek az európai parlamenti listán, illetve szeretnék Karácsony Gergelyt megtartani a főváros élén, és aki ezeket a feltételeket teljesíti, azokhoz fognak csapódni.

Kiszelly Zoltán szerint a baloldali téren valamilyen szintű letisztulás lesz, de

amíg a baloldalon Gyurcsány Ferenc a meghatározó, és az ő pártja a legerősebb parlamenti ellenzéki párt, addig a többi ellenzéki pártnak is Gyurcsány Ferenchez kell igazodnia.

Ajánljuk még