logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Havanna-lakótelepen is kikapott Kunhalmi Ágnes

Újabb fontos helyen győzött a Fidesz két hete – erről ír az Origo. A portál szerint a fideszes Lévai István óriási meglepetésre több szavazatot kapott a Havanna-lakótelepen, mint az MSZP-s Kunhalmi Ágnes. Pedig ez a körzet eddig a baloldal egyik legerősebb területe volt, most viszont a Fidesz itt is óriásit erősödött. A portál kiemeli, hogy a kormánypártok támogatottsága a főváros egészében nőtt – derült ki az M1 Híradójából.

Történelmi győzelmet aratott a Fidesz-KDNP a 2022-es országgyűlési választáson, sorozatban negyedszerre szerzett kétharmadot. A kormányoldal a szavazatarányokat tekintve óriásit tarolt vidéken: 88 egyéni választókerületből 86-ban nyert.

Köztük nyolc olyan körzetben is, ahol a taktikaiszavazás.hu oldal előzetesen legalább hét és fél százalékosra becsülte a baloldal előnyét. Egyedül Budapesten maradt az ellenzéki fölény, de a fővárosban is a vártnál jobban szerepelt a kormányoldal.

Óriási meglepetésre győzött a Fidesz a korábban baloldal bástyájának számító Havanna-lakótelepen. A kormánypárti jelölt, Lévai István több szavazatot kapott, mint az MSZP-s Kunhalmi Ágnes. Az Origo azt írja:

ez a körzet eddig a baloldal egyik legerősebb területe volt, most viszont a Fidesz itt is óriásit erősödött.

Összesítésben Kunhalmi Ágnes nyerte a választókerületet, de csak egy százalékpont előnnyel.

A portál kiemeli: Havanna-telepet egy tipikusan munkás lakótelepnek szokták titulálni. A lakótelep elvesztése tökéletesen beleillik a magyar baloldal állapotába. Az Origo szerint a baloldal számtalanszor bebizonyította már, hogy csak a hatalom, a pénz és a pozíció érdekli, és teljesen elszakadt már az általa állítólag képviselni kívánt egyszerű hétköznapi emberektől. Az Origo úgy fogalmaz:

bebizonyosodott, hogy valójában a kormánypártok képviselik a munkásokat, akik szavazataikkal értékelték is életkörülményeik javítását.

Lévai István a Hír TV-n arról beszélt, hogy a Havanna-lakótelepen elért győzelem szimbolikus. Jól mutatja, hogy a Fidesz támogatottsága jelentősen nőtt Budapesten. A kormánypárti jelölt hangsúlyozta: csak egy hajszálon múlott az is, hogy nyerjen a választókerületben.

Ha az összbudapesti eredményeket elemezzük, akkor is látható a javulás, minden választókörzetben sikerült javítania a jelöltjeinknek. Így volt ez az én körzetemben is a 18. kerületben, ahol közel négy százalékot sikerült javítanom 2018-hoz képest, egy ugyanolyan választási részvétel mellett” – mondta Lévai István.

A kormányoldal számos, korábban baloldalinak számító körzetet hódított meg az országgyűlési választásokon. A 2019-es önkormányzati választáson még hat megyeszékhelyet szerzett meg az ellenzék. Két hete azonban már csak feleannyi, összesen három nagyvárosban nyert a baloldal: Budapesten, Szegeden és Pécsett. Ráadásul utóbbi két helyen is csak a két körzet egyikét.

Ajánljuk még