logo

Műsorújság

Rendkívüli

Rakéták csapódtak be egy kelet-ukrajnai vasútállomásnál, legalább harmincan meghaltak

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egyre nagyobb a káosz a baloldalon a történelmi bukás miatt

A baloldal pártjai lassan ocsúdnak fel a vasárnapi országgyűlési választáson elszenvedett vereségből. A politikusok keresik a magyarázatot és a lehetséges kiutat, de lemondani nem akarnak. Karácsony Gergely többek között azt mondta: nem volt még választás, amit ennyire benézett volna. Míg mások továbbra is Márki-Zay Pétert hibáztatják az eredményért. A Jobbikban közben már elkezdődtek a kilépések – számolt be az M1 híradója.

Tanácstalan, mi az, amit ennyire nem értettek, és gyorsan nem is lehet megtalálni a kiutat a választási kudarcból – összegezte a baloldali pártok vasárnapi vereségét Karácsony Gergely az ATV-ben. A főpolgármester korábban azt állította: a választást eldöntő fundamentumok az ellenzéknek kedveztek, most mégis benézte azokat.

„Nekem nemcsak az eredménnyel kellet megbirkóznom, mint politikus, hanem ugye az előző civil életemben is választási előre jelzéssel foglalkoztam, és politikusként is mindig van egy várakozása az embernek, és én azért

20 éve nem volt olyan választás, amit ennyire benéztem volna”

– fogalmazott a főpolgármester.

Karácsony Gergely közölte, a listán megszerzett mandátumát visszaadja, Szabó Rebeka lesz helyette a Párbeszéd parlamenti képviselője.

Kudarcként értékelte a vasárnapi eredményeket Kanász-Nagy Máté is. Az LMP társelnöke miközben a baloldal közös felelősségét emlegette az M1 stúdiójában, az újabb vereség okai közé sorolta Márki-Zay Péter egyszemélyes kampányát, másrészt pedig azt a startégiát, amely – ahogy fogalmazott: délibábként kergette a leszakadó Fidesz-szavazók meghódítását: „Ugye nem sikerült őket megtalálni, mert nem léteznek. Ellenben megteremtettük a leszakadó ellenzéki szavazót, hát ugye itt

több mint 800 ezer szavazat tűnt el a 2018-as eredményekhez képest,

és ahogy mondja, ennek döntő többsége vidékről tűnt el, de azért a fővárosban is voltak veszteségek ebből a szempontból, még úgy is, hogy a fővárosban – nézem a friss eredményeket – gyakorlatilag egy körzet kivételével úgy néz ki, hogy minden körzetet sikeresen meg tudtunk nyerni.”

Miközben a Kádár-program mentén politizáló ISZOMM a saját választási eredményét elfogadhatónak tartja, Székely Sándor a mozgalom egyik alapítója a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában azt mondta: nekik nem volt keresnivalójuk egy olyan ellenzéki koalícióban, ahol a Jobbik, mint korábbi szélsőjobboldali párt is képviselteti magát.

„Mindenki tud változni, biztos ők is változtak, de hát ők egy náci pártban, nyíltan szélsőjobboldali pártba léptek bele, ezek a parlamenti képviselők egy csomó – mint ahogy most ki is derült, le is jött a kampányban –, hogy itt lendített kart, ott mondott borzasztó dolgokat, mi ehhez nem tudunk asszisztálni” – fogalmazott az ISZOMM politikusa.

Míg korábban volt következménye a választási bukásnak, addig most egyetlen ellenzéki párt vezetője sem ajánlotta fel a lemondását – mondta Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője az M1-nek úgy fogalmazott: a baloldal csaknem 1 millió szavazót veszített el az elmúlt években.

„Jakab Péter most Márki-Zay Péterre mutogat, mert rá a legkönnyebb, értelemszerűen. Márki-Zay Péternek is ez a katasztrofális kampánya, hogy sértegette a választókat, értelemszerűen rontotta a baloldalnak a választási esélyeit, de

ugyanolyan felelős a buktában Márki-Zay Péteren kívül Jakab Péter, Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely is”

– vélekedett a politológus.

A választási eredmények ismeretében közben Rig Lajos, a Jobbik volt országgyűlési képviselője bejelentette, kilép a pártjából és visszatér eredeti szakmájához, ápoló lesz, és nyugdíjas koráig az is akar maradni.

Ajánljuk még