logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Jobbik a választás legnagyobb vesztese, de mások is búcsúznak az országos politikától

Több ismert baloldali jelölt is elbúcsúzhat az országos politikától, a legnagyobb vesztes a Jobbik, a párt korábbi mandátumainak majdnem kétharmadát elveszítette. A DK-s Czeglédy Csabát, Gyurcsány büntetőeljárás alatt álló ügyvéd barátját Hende Csaba győzte le Szombathelyen. Az LMP korábbi miniszterelnök-jelöltje, jelenleg független Szél Bernadett is búcsúzó.

Márki-Zay Péter április 3-án tíz órakor politikai hulla lesz – jósolta Lázár János (Fidesz–KDNP) szombaton. Végül – Csongrád-Csanád megye négyes számú választókerületében – Lázár János, magas részvétel mellett, majdnem hétezer szavazattal kapott többet, mint a baloldal képviselő-, illetve miniszterelnök-jelöltje. Ám nem Márki-Zay az egyetlen a baloldalon, akit utolért a politikai vég, számos ellenzéki politikus kiesett a parlamentből, vagy „csak” lesújtó vereséget szenvedett – írja a Magyar Hírlap.

Gyurcsány Ferenc büntetett előéletű, illetve jelenleg is büntetőeljárás alatt álló ügyvéd barátja, Czeglédy Csaba Szombathelyen indult a képviselőségért, azonban ő is alulmaradt Hende Csabával, a Fidesz–KDNP jelöltjével szemben, aki a szavazatok több mint ötven százalékát vitte el Vas megye egyes számú választókerületében.

A milliárdos költségvetési csalással vádolt Czeglédynek így nem lesz mentelmi joga.

A szocialista Korózs Lajos kiesett a parlamentből. Az álmentőssel forgatott videóról elhíresült Korózs a szavazatok huszonnyolc százalékát tudta csak megszerezni Heves 3. számú választókerületében, szemben ellenfelével, a Fidesz-KDNP színeiben induló Szabó Zsolttal, aki az összes szavazat 59 százalékát szerezte meg, ezzel megnyerve a körzetet.

A prominens baloldali politikusok közül Szél Bernadett, aki Pest megye 2. számú választókerületében indult, ezen a választáson sem tudott győzni, ezzel ki is esett a parlamentből. Az előző választás alkalmával Csenger-Zalán Zsolt volt az ellenfele a kormányzópártok színeiben, akkor hajszállal kapott ki, most azonban Menczer Tamás külügyi államtitkár kétezer szavazattal utasította maga mögé. Menczer a szavazatok negyvenhét százalékát szerezte meg. Az egyik, arányaiban legnagyobb vereséget Kis-Szeniczey Kálmán szenvedte el, aki mindössze a szavazatok huszonnégy százalékát tudta elhozni Lezsák Sándortól, a Fidesz–KDNP jelöltjétől Bács-Kiskun 4. számú választókörzetében.

Az LMP társelnöke, Schmuck Erzsébet, a párt országgyűlési képviselője az ellenzéki listán sem szerepelt, és fideszes ellenfelétől is kikapott egyéni választókerületében, a Nagykáta-központú Pest 9-es választókerületben, így ő is búcsúzik a parlamenti politikától.

A Jobbik korábbi mandátumainak majdnem kétharmadát elveszítette

Az országgyűlési választás legnagyobb vesztese Jakab Péter és a Jobbik. A négy évvel ezelőtti voksoláshoz képest megközelítőleg kilencszázezer szavazójuk morzsolódott le, az egyéni eredmények alapján pedig a párt mind a négy frakcióvezető-helyettesét elveszíthette. A karlendítős botrányba keveredő Szilágyi Györgynek a külföldi szavazatok okán még matematikai esélye van fordítani, de Csányi Tamás, Nunkovics Tibor és Magyar Zoltán egyaránt kikapott a választókerületé­ben. Rajtuk kívül a korábban egyéniben is nyerő Rig Lajos és Kálló Gergely, valamint Steinmetz Ádám, Stummer János, Potocskáné Kőrösi Anita, Gyüre Csaba és Ander Balázs is távozhat. A Jobbik ezzel a párt korábbi mandátumainak majdnem kétharmadát elveszítette.

Ajánljuk még