logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A nyolc legfontosabb tudnivaló a vasárnapi választás eredményeiről

A jelenlegi állás szerint 135 képviselője lehet a kormánypártoknak az új országgyűlésben, ez kettővel több, mint a jelenlegi 133-as létszám. Az M1 Híradóban bemutatták a vasárnapi választás nyolc legfontosabb tudnivalóját.

Történelmi győzelmet aratott a Fidesz-KDNP a parlamenti választáson, miközben minden előrejelzésnél gyengébben szerepelt a baloldali pártok közös listája. Ahogy az M1 vasárnap esti, több mint hat órás élő választási műsorában is láthatták az adatok 99 százalékos feldolgozottsága alapján

  • sorozatban negyedszer is kétharmados többséget szerzett a Fidesz-KDNP, így Orbán Viktor négy plusz 12 évnyi kormányzás után ötödször is kormányt alakíthat.
  • A jelenlegi állás szerint 135 képviselője lehet a kormánypártoknak az új országgyűlésben, ez kettővel több, mint a jelenlegi 133-as létszám.
  • A hat baloldali párt 56 mandátumot szerzett.
  • Új szereplőként bejutott a Parlamentbe a Mi Hazánk mozgalom, saját frakciót alakíthat, a jelenlegi állás szerint 7 képviselővel. A másik három listát állító pártnak ez nem sikerült.
  • A 199. mandátum ugyanúgy, ahogy az elmúlt négy évben ismét a német nemzetiségé.
  • Az országos listán 53 százalék a Fidesz-KDNP eredménye az eddig megszámolt itthoni és külföldről levélben leadott szavazatok alapján. Ez történelmi rekordnak számít.
  • Kerekítve 35 százalékos eredményt ért el a baloldali lista, ez jelentős visszaesés a külön-külön induló baloldali pártok négy évvel ezelőtti eredményéhez képest.
  • Ugyanúgy, ahogy 2010-ben, 14-ben és 18-ban, ezúttal is narancssárgára színeződött az ország a választás napjának végére. A 106 egyéni választókerületből jelenleg 88 helyen a kormánypártok jelöltje áll az élen, 18 helyen vezet ellenzéki politikus. Ebből 16 fővárosi választókerület, 2 pedig vidéki helyszín, Pécsen, illetve Szegeden. Itt még lehet minimális változás, hiszen az átjelentkezők és a külföldi képviseleteken leadott szavazatokat, illetve a levélszavazatok egy részét még nem számolták meg.

Ajánljuk még