logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az átjelentkezők szavazatait zöld borítékba kell tenni

Azok a választópolgárok, akik nem a lakóhelyükön szavaznak az országgyűlési képviselők választásán és a népszavazáson – összesen mintegy 158 ezren – zöld borítékot kapnak a szavazatszámláló bizottságtól, ebbe kell belehelyezniük a kitöltött szavazólapjaikat. Nagyon fontos, hogy a borítékot – mivel az utazni fog a választópolgár lakóhelye szerinti választókerületbe - lezárják.

A szavazatszámláló bizottság az átjelentkezett választópolgár esetében a névjegyzék alapján megállapítja, melyik egyéni választókerület szavazólapját kaphatja meg a párt- vagy nemzetiségi lista mellett. A bizottságnak zöld borítékot kell adnia az átjelentkezett választópolgárnak (fehéret a szavazókör területén lakcímmel rendelkező választók kapnak).

A zöld borítékon annak az egyéni választókerületnek a neve szerepel, amelynek a választó az egyéni képviselőjére szavaz.

Ha a szavazatszámláló bizottság tévedésből egy másik választókerület borítékját adja a választópolgárnak, akkor az a szavazat gyakorlatilag elvész. A szavazatot ugyanis a borítékon szereplő választókerület szavazatszámláló bizottsága bontja fel, és ha ott derül ki a tévedés, akkor már nincs mód a szavazat “utaztatására” a megfelelő választókerületbe.

Az átjelentkező választópolgárnak a szavazólapokat tartalmazó borítékot leragasztva kell az urnába dobnia.

A szavazatszámláló bizottság tagjai az urna felbontásakor kiválogatják a zöld borítékokat, megszámlálják és szállítóborítékba (nagyszámú zöld boríték esetében dobozba) teszik, feltüntetve rajta a megyét, a választókerület számát és a település nevét. Rá kell vezetni a szállítóborítékba helyezett zöld borítékok számát is.

A zöld borítékokat tilos felbontani, azokat hétfőn a Nemzeti Választási Irodába viszik, ahol szétválogatják a 106 egyéni választókerület szerint. A voksok ezután – a külképviseleteken leadott szavazatokkal együtt – kerülnek el szombaton a cél-választókerület kijelölt szavazatszámláló bizottságához, ahol azokat “bekeverik” a választás estéjén fel nem bontott urnákba, és így számlálják meg a szavazatokat.

Ajánljuk még