logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mráz Ágoston Sámuel a baloldali sms-ekről: Törvénytelen, nagy méretű, rendszerszintű csalási kísérlet

A hatóságokhoz fordul a Nemzeti Választási Bizottság az ellenzéki sms-ek miatt. Mint ismert egymilliónál is több embert árasztott el sms-ekkel a baloldal. Olyanok is kaptak a támogatásukra buzdító üzenetekből, akik soha nem adták meg adataikat. Az adatgyűjtés titkos és törvénytelen módszerekkel történhetett. Az adathalász tevékenységet a Bajnai Gordonhoz köthető DatAdat végezhette – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Törvénytelen, nagy méretű, rendszerszintű csalási kísérlet” – így kommentálta a baloldal által küldött sms-eket Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója, aki szerint minden jel arra utal, hogy törvénytelen eszközökkel összeállított adatbázissal van dolgunk.

A sajtóban megjelent hírek szerint a korábbi szocialista miniszterelnök, Bajnai Gordon és az ő titokminiszterének a neve is szóba került a DatAdta nevű cég kapcsán. Ők végezhették ezt az adatgyűjtést, Márki-Zay Péter pedig korábban elismerte, hogy valóban segíti a kampányát Bajnaiék cége.

„Fel kell hogy hívjuk a figyelmét mindenkinek arra, hogy itt valaki nagyon nagy valószínűséggel a DatAdta külföldi cég titkos módszereivel összeállított illegálisan egy adatbázist, és ebből az illegális sms-adatbázisból névre szóló üzenetet küld a polgároknak, ami alkalmas a megtévesztésre, befolyásolásra”

– fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel.

A Nézőpont Intézet igazgatója felidézte, hogy a Fideszt az évek során sokszor vádolták adatgyűjtéssel, de valójában az adatgyűjtést egy legális módszerrel történik akkor, ha a választópolgár hozzájárul, hogy őt folyamatosan tájékoztassák, akkor az a törvényeknek, európai jogszabályoknak és a „józan észnek is megfelel”.

„Itt viszont illegális adatgyűjtésről van szó, és nem egyszerűen egy sms-adatbázisról, hanem neveknek a rögzítéséről”

– hangsúlyozta Mráz Ágoston Sámuel. Majd hozzátette: a jelenlegi tudásunk szerint ez a rendszerváltás óta történt legnagyobb csalási kísérlet akkor, amikor a rendszerváltozás óta a legfontosabb választás előtt állunk.

Ezért a rendszerváltozás óta a leghatározottabb választ is kell adnia ezekre az illetékes szerveknek”.

Mráz Ágoston Sámuel szerint az április 3-i választásokat befolyásolhatják ezekkel az sms-ekkel, hiszen a manipulációs kísérleteknek az a veszélye, hogy esetleg az otthonmaradásra biztatja azokat, akik nem szimpatikusak az adatgyűjtőknek, és mozgósítja azokat, akik szimpatikusak.

Mráz Ágoston Sámuel, mint közvélemény-kutató cég vezetője kihangsúlyozta, hogy senki ne higgye azt, hogy a választás előtt készült közvélemény-kutatások a végeredményt is jelentik, a végeredményt a polgárok fogják holnap eldönteni.

Ajánljuk még