logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A sikeres családpolitika a legfontosabb közös nemzeti ügyünk

| Szerző: hirado.hu
Arról fogunk dönteni, hogy megmarad-e a stabilitás, tovább bővülnek-e a családbarát intézkedések, a családtámogatások, amelyek kézzelfogható eredményeket hoztak, vagy visszatér a baloldal családokat ellehetetlenítő politikája, a családok számára mélypontot jelentő Gyurcsány–Bajnai-korszak – mondta Fűrész Tünde. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke felhívta a figyelmet: az április 3-i gyermekvédelmi népszavazás tétje nem kisebb, mint családi értékeink védelme, gyermekeink testi-lelki egészségének és szülői szuverenitásunknak a megőrzése.

Magyarország 2010-ben a nemzeti alapokon álló családpolitikát, gazdaságpolitikát és ezek szoros összekapcsolását választotta. 2010 óta a kormány következetesen és aktívan támogatja a magyar családokat – fejtette ki a Magyar Nemzet-interjúban Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke arra a kérdésre válaszul, hogy hogyan változott meg a magyar családok élete az elmúlt tizenkét évben.

Kijelentette:

„a 2010-es családbarát fordulat intézkedései hozzájárulnak a stabil, célzott családtámogatási rendszer létrejöttéhez, ahhoz, hogy anyagi, lelki és fizikai biztonságban éljenek a magyar családok, megszülethessenek a vágyott gyerekek, és idős honfitársaink is békésen élhessenek.”

A kormány családokat támogató intézkedéseivel idén a GDP 6,2 százalékát, mintegy 3500 milliárd forintot fordít a családokra a személyijövedelemadó-visszatérítés, a fiatalok életkezdését támogató adómentesség és a nyugdíjasokat célzó pluszjuttatások révén – sorolta a KINCS elnöke, hozzátéve: a konkrét anyagi támogatások mellett rendkívül fontos a családbarát hozzáállás, hogy a családalapítást és a gyermekeket közös kincsnek tartjuk.

Fűrész Tünde szerint a hazánk által képviselt pronatalista – vagyis a gyermekek megszületését, a gyermekvállalást ösztönző – családpolitika eredményei mára már egyértelműen láthatók. Mint fogalmazott: „Jelenleg ötből már négy tervezett gyermek születik meg. Megduplázódott a házasságkötések száma, közel felére csökkent az abortuszoké, és a válások száma is hat évtizede nem látott mélypontra süllyedt. 2015 óta már több gyermek születik házasságban, mint azon kívül, és jelentősen csökkent a gyermekkel rendelkező párok közötti válások száma is” – ismertette az adatokat, és közölte azt is: minden családtípusban legalább duplájára nőtt az egy főre eső jövedelem. Legnagyobb mértékben, két és félszeresére a nagycsaládosoknál emelkedett.

Kapcsolódó tartalom

Fűrész Tünde szerint „ma már a gyermekvállalás és nevelés nem jelent szegénységi kockázatot, sőt sok tekintetben anyagi előny, hiszen többek között a családi adózással, az otthonteremtéssel, a fizetés száz százalékára emelt csecsemőgondozási díjjal, a négygyermekes édesanyák adómentességével, a babaváró támogatással, vagy a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményével jobban járnak azok, akiknek van gyermekük, mint azok, akiknek nincs. Ez így természetes, a gyermek befektetés a jövőbe, aki pedig vállalja a gyermekneveléssel járó pluszterheket, az a jövőt építi, amit el kell ismerni”.

Azzal kapcsolatban, hogy a magyar családok szempontjából mi a tétje az április 3-i választásnak, Fűrész Tünde rámutatott, hogy a polgári kormány szerint a családok jelentik Magyarország legfontosabb erőforrásait.

Félő, hogy egy esetleges baloldali kormányzás esetén a családok kapcsán újra a problémaközpontú megközelítés érvényesülne. „Az április 3-i országgyűlési választások tétje óriási, mondhatnánk sorsdöntő. Arról fogunk dönteni, hogy megmarad-e a stabilitás, tovább bővülnek-e a családbarát intézkedések, a családtámogatások, amelyek kézzelfogható eredményeket hoztak, vagy visszatér a baloldal családokat ellehetetlenítő politikája, a családok számára mélypontot jelentő Gyurcsány–Bajnai-korszak. A korszak, amikor megszüntették a családi adórendszert, az otthonteremtési kedvezményeket és elvették a 13. havi nyugdíjat. Az az időszak, amikor nem a stabilitás, a biztonság, hanem csak káosz és megszorítások voltak, aminek az árát a magyar családokkal fizettették meg. Az ellenzék legújabb nyilatkozatai arra utalnak, hogy most is hasonlóra készülnek” – hívta fel a figyelmet Fűrész Tünde.

Úgy fogalmazott, hogy a gazdasági növekedésnek köszönhetően folyamatosan bővülő családpolitika segített a demográfiai mutatók javulásában és elértük, hogy 200 ezerrel több gyermek született meg ahhoz képest, mintha a baloldal maradt volna kormányon.

Európa nyugati felén ezzel szemben inkább a bevándorlás ösztönzésében látják a népesedési problémák megoldását, miközben a migráció ellenére is csökken a gyermekvállalási kedv ezekben az országokban.

Kapcsolódó tartalom

Április 3-án népszavazás keretében a gyermekeink neveléséről, jövőjéről is véleményt nyilváníthatunk. Ennek fontosságát illetően Fűrész Tünde elmondta,

a gyermekvédelmi népszavazás négy kérdésére adott negatív válaszokkal megelőzhetünk olyan folyamatokat, amelyeket sem gyermekeinknek, sem magunknak, mint szülőknek nem kívánhatunk.

Mint mondta, a tömegkommunikációval a nagyvilág beköltözött az otthonainkba, és sajnos számos esetben olyan tartalmakkal, törekvésekkel találkozunk, amelyek lejáratják a valódi kapcsolatok, a közösségek, a család értékeit. A családi kapcsolatok és értékek bomlasztása pedig pénzben, hatalomban, haszonban kifejezhető stratégia, így óriási erők állnak a szolgálatában. Ezzel a manipulációval kell megküzdenünk gyermekeink érdekében. A tét tehát nem kisebb, mint családi értékeink védelme, gyermekeink testi-lelki egészségének és szülői szuverenitásunknak a megőrzése – foglalta össze a KINCS elnöke.

A címlapfotó illusztráció. 

 

Ajánljuk még