logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Választás 2022 - A 664 egyéni jelöltből mindössze 34 indul függetlenként

A 664, jogerősen nyilvántartásba vett egyéni jelöltből 34 indul függetlenként az április 3-ai parlamenti választáson, a többiek valamilyen párt, pártszövetség jelöltjeként mérettetik meg magukat. Két pártszövetség tudott mind a 106 egyéni választókerületben jelöltet állítani – derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból.

Az országgyűlési képviselők választásán csak azok a jelöltek indulhatnak, akik összegyűjtöttek a választókerületükben élőktől ötszáz érvényes ajánlást. A jelöltek február 25-én 16 óráig gyűjthették az ajánlásokat, a választási bizottságoknak pedig négy napjuk volt arra, hogy az ajánlások ellenőrzése után döntsenek a jelöltek nyilvántartásba vételéről.

A választási bizottságok határozatai ellen jogorvoslattal lehetett élni, de ezek mostanra lezárultak, a 106 egyéni választókerületben jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek száma 664.

A választásra húsz jelölőszervezetnek sikerült egyéni jelöltet állítania.

Az NVI tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu adatai szerint a Fidesz-KDNP és a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd tudott mind a 106 egyéni választókerületben jelöltet állítani. A Mi Hazánk Mozgalomnak 102 nyilvántartásba vett jelöltje van, négy bejelentett jelöltjük nyilvántartásba vételét azonban az illetékes választási bizottságok elutasították.

A Megoldás Mozgalomnak 99 nyilvántartásba vett jelöltje van és 7 jelöltjük nyilvántartásba vételét a választási bizottságok elutasították.

A Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak 79 nyilvántartásba vett jelöltje van, 8 nyilvántartásba vételét elutasították a választási bizottságok, egy jelölt pedig lemondott. Ugyancsak 79 nyilvántartásba vett jelöltje van a Normális Élet Pártjának, amelynek 25 jelöltjét elutasították, de egy jelöltet újra bejelentettek és akkor már nyilvántartásba vette a választási bizottság, a pártnak van öt kiesett jelöltje is.

Az ISZOMM – Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom és a Magyar Munkáspárt közösen indította jelöltjeit, a választási bizottságok 49-et vettek nyilvántartásba, 17-et pedig elutasítottak. Az IMA – A Mi Pártunk 4 nyilvántartásba vett és 16 elutasított jelölttel rendelkezik.

A Valódi Demokrata Pártnak 2 nyilvántartásba vett jelöltje van, a Magyar Liberális Párt – Liberálisok, a Magyar Szegények és Dolgozók Demokratikus Szervezete, a Polgári Válasz Mozgalom, valamint a Zöldek Pártja 1-1 választókerületben tudott jelöltet indítani.

Ajánljuk még