logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ellenzéki pártok: A Fidesz leszavazta az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséről szóló javaslatot

A Jobbik, az LMP, az MSZP és a DK politikusainak pénteki, online sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel Jobbik-alelnök azt mondta, a kormánypárt engedte elszabadulni az élelmiszerárakat, a benzinár befagyasztása pedig hosszú távon még tüneti kezelésnek is kevés. A parlament gazdasági bizottságában a Fidesz képviselői leszavazták az alapvető élelmiszerek és a tűzifa áfájának csökkentéséről szóló javaslatokat – közölték az országgyűlési választáson közös jelölteket állító ellenzéki pártok.

A Jobbik, az LMP, az MSZP és a DK politikusainak pénteki, online sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel Jobbik-alelnök azt mondta, a kormánypárt engedte elszabadulni az élelmiszerárakat, a benzinár befagyasztása pedig hosszú távon még tüneti kezelésnek is kevés.

Az adó- és áfacsökkentés mellett érvelő politikus megjegyezte, hogy a pelenka, a bébiétel és a cumisüveg ára egész Európában Magyarországon tartalmazza a „legbrutálisabb büntetőadót”.

A megélhetési válságról beszélő Csárdi Antal LMP-s frakcióvezető-helyettes a 7,9 százalékos januári inflációs adatot emelte ki. Hozzátette, hogy az olaj ára egy év alatt 33, míg a liszté 31 százalékkal növekedett. A politikus hangsúlyozta, hogy az MNB alelnöke februárra 8,5 százalékos inflációt jósol, vagyis valószínűleg az élelmiszerek ára is tovább fog nőni.

A problémára az a megoldás, hogy az alapvető élelmiszerek áfakulcsát egységesen öt százalékra kell csökkenteni

– ismertette véleményüket.

Korózs Lajos MSZP-s országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: komoly megélhetési válság van, amit nem lehet egyszeri intézkedésekkel leküzdeni. A kormánynak nincs rendszerszintű elképzelése arról, hogyan segítsen a bajban lévő családokon  – állította a Heves megyei 3. választókerületben induló jelölt.

Az évekkel ezelőtt meghirdetett szociálistűzifa-program gyakorlatilag „bedugult” – bírált a politikus. Hangsúlyozta, hogy a magyar háztartások több mint 40 százaléka tűzifával fűt, de sokan még ezt sem engedhetik meg maguknak, ezért ők hulladék, rongyok vagy műanyag elégetésével próbálnak „meleget varázsolni” az otthonaikba.

Ezeknek a családoknak az anyagi lehetőségeik korlátozottak, nem tudnak beszállni az energiakorszerűsítési és szigetelési programokba, mert nem tudják kifizetni az önrészt – mutatott rá.

Szociális célú tüzelőanyag-támogatási rendszert kell kiépíteni,

valamint szociális célú felújítási programot és jó minőségű szociális bérlakásépítési programot kell indítani, miközben a lehető leghatékonyabban kell lehívni az uniós forrásokat – összegzett a képviselő.

Horváth Jácint DK-s politikus, az ellenzék Zala megye 3. választókörzetében induló képviselőjelöltje azt mondta, hogy elszabadultak az árak, a kormány azonban csak látszatintézkedéseket tesz. Az ellenzék szerint a jövedéki adó és az áfa csökkentése lehet valódi segítség – közölte.

Megígérte, hogy amennyiben megvalósul a kormányváltás, akkor felszámolják az „intézményesített korrupciót”, kiszámítható gazdasági környezetet teremtenek, felelős költségvetési gazdálkodást folytatnak és bevezetik az eurót.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még