logo

Műsorújság

Rendkívüli

Elhunyt a jósvafői barlangban eltűnt búvár

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Felmérés: Az uniós polgárok sokkal inkább családpártiak, mint bevándorlást támogatók

A Századvég Alapítvány 2016 óta minden évben felmérést készít arról, hogy az európai közvélemény miként vélekedik a kulcsfontosságú uniós közügyekről. Legutóbb a járvány, a gazdaság és a családpolitika volt a központi kérdés. A családpolitikai fejezetről kérdezték ifj. Lomnici Zoltánt, a Századvég jogi szakértőjét a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.
Az adás vonatkozó része itt hallgatható vissza.

Az európai népek annak ellenére is inkább a termékenység növekedésére és a családokra helyezik a hangsúlyt, hogy a kontinens nyugati felén élők ezen a területen is „érzékenyítettek”. Azonban beletörődéssel veszik tudomásul azt a tényt, hogy a demográfia-politikát a fejük fölött döntő politikusok az ő kárukra alakítják.

A felmérés alapján láthatjuk, hogy arra a kérdésre, mely szerint „az ön országa a családokat támogassa-e a bevándorlás helyett”, a 27 uniós ország, valamint az Egyesült Királyság lakosságának 68 százaléka a családtámogatást választotta – mondta Lomnici Zoltán.

Ha csak a volt szocialista országokat nézzük, még ennél is magasabb számot kapunk, hiszen a válaszolók 78 százaléka a belső erőforrásokra és a családok támogatására helyezi a hangsúlyt. Az európaiak többsége, a volt szocialista országok lakosságának pedig a túlnyomó többsége a termékenységnövekedésben látja a népességcsökkenés problémájának megoldását, szemben a bevándorlási folyamatok preferálásával. Az is látható a felmérésből, hogy a kettő ötvözete sem zárja ki egymást.

Az Egyesült Királysággal kiegészített unió lakosságának 58 százaléka mondja azt, hogy inkább a születésszám növelésével kell a demográfiai válságot kezelni, és csak 25 százalék mondja azt, hogy a bevándorlással. Az alapító országok esetében a támogatók köre 55 százalék, a volt szocialista országok esetében pedig 71 százalék. Magyarországon kiemelten magas a családtámogatást preferálók aránya: 87 százalék. Svédországban ugyanakkor 39 százalékot mértek.

Fontos tanulság: a demográfiai kérdések ügyében hazánk a többség álláspontját képviseli.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

Ajánljuk még