logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tagadja a Soros-szervezet, hogy külföldi újságírókat manipuláltak

| Szerző: hirado.hu
Tagadja az Amnesty International a 24.hu korábbi újságírójának állításait, melyek szerint előfordult, hogy függő helyzetbe hoztak, manipuláltak, vagy lehetőségeiben korlátoztak Magyarországra érkező külföldi újságírókat annak érdekében, hogy a szervezet által felépített narratíva terjedjen a nemzetközi sajtóban.

Mint ismeretes, a Magyar Nemzet birtokába került háttéranyagok, köztük Skype-interjúk szólnak arról, miként alakítják a Magyarországról a nemzetközi sajtóban megjelenő képet egyes, jellemzően Soros Györgyhöz köthető szervezetek. Az egyik Skype-interjú főszereplője az a Kálmán Mátyás, aki újságíróként korábban a 24.hu és az Index munkatársaként is dolgozott.

Kálmán az interjú során egyebek mellett arról beszélt:

„A legtöbb NGO kezében tartja a külföldi újságírók irányítását, manipulálják, akár megvesztegetik a sajtó munkatársait.”

„Ha mindenben egy NGO-ra támaszkodnak, akkor az újságíró teljes mértékben ettől a szervezettől függ, ez pedig nem túl jó dolog” – fogalmazott Kálmán, aki maga is tapasztalta brüsszeli és strasbourgi útjai során, hogyan próbálják meg befolyásolni tudósításainak tartalmát. Arra a kérdésre, hogy valóban látott-e olyan szervezeteket, amelyek függő helyzetbe hozták, illetve korlátozták a külföldi újságírókat, Kálmán Mátyás hozzátette: meglátása szerint a legtöbb NGO ezt teszi, majd

konkrét példaként említette az Amnesty Internationalt.

A Mandiner ezzel kapcsolatosan eljuttatta kérdéseit az Amnesty magyarországi szervezetéhez, melyekre Demeter Áron programvezető válaszolt, aki ragaszkodott hozzá, hogy válaszait teljes egészében mutassuk be.

A lap kérdésére, miszerint elismerik-e a Kálmán Mátyás által elmondottakat, Demeter kijelentette: soha nem történt ilyen eset, majd hozzátette: „A kérdésben implikált állítást is hazugságnak, a felvételeket pedig manipuláltnak tartjuk”. Arra, hogy álláspontjuk szerint ki és miként manipulálta a felvételeket, nem tért ki.

Arra a kérdésre, hogy kaptak-e iránymutatást, esetleg konkrét utasítást a külföldi sajtóval, illetve külföldi újságírókkal folytatott együttműködésre, annak formájára és/vagy tartalmára bármilyen szervezettől, például a Nyílt Társadalom Alapítványtól, a programvezető csupán nemmel felelt.

A Mandiner arról is érdeklődött, hogy milyen protokollt kell követniük az Amnesty munkatársainak, amikor külföldi újságíró nyilatkozatot kér tőlük, vagy összeköttetések, kapcsolatépítés reményében kéri a segítségüket. Ezzel kapcsolatosan Demeter Áron arról tájékoztatott: „Az Amnesty International Magyarországhoz beérkező sajtómegkereséseket a sajtóval foglalkozó munkatársunk, Demeter Áron koordinálja, így a beérkező megkeresésekről is őt kell a munkatársaknak tájékoztatniuk.”

Arról, hogy a koordináció pontosan milyen alapelvek szerint, illetve a gyakorlatban miként működik, nem közöltek részleteket.

És ha már szóba került a Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa által is finanszírozott szervezet és a sajtó kapcsolata, a lap afelől is érdeklődött, milyen szempontok szerint tartanak kapcsolatot magyar kollégáinkkal. Ezzel összefüggésben a programigazgató rámutatott; „Az Amnesty International Magyarország elsősorban minden hazai sajtóterméknek eljuttatott sajtóközleményekkel tartja a kapcsolatot az újságírókkal, illetve egyedi újságírói megkeresések esetében interjúkat, nyilatkozatokat ad.” Részletek ezúttal sem derültek ki.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még