logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gyurcsány emberével lángosozott Márki-Zay Péter

| Szerző: hirado.hu
Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje hétvégi kampányútjának első állomásán a DK helyi erősemberével, a hatmilliárdos költségvetési csalással vádolt, korábban jogerősen elítélt Czeglédy Csabával kampányolt. Czeglédy és Márki-Zay közös eseményének a lángosozás lett a fénypontja.

A baloldalt „tiszták koalíciójának” nevező Márki-Zay számára láthatóan nem volt kellemetlen egy kevésbé „tisztának” látszó politikussal kampányolnia. A baloldal előválasztásán Czeglédy Csaba nyerte el a jogot Ungár Péter ellenében, hogy indulhasson a 2022-es választáson egyéni képviselőjelöltként.

Mint ismeretes, Czeglédy Csaba a Gyurcsány-család jó barátja, aki az MSZP színeiben politizált, majd a körülötte kirobbant botrány után a DK képviselőjelöltje lett.

A Human Operator Zrt. ügyében indult eljárás a Gyurcsány-család ügyvédjeként is ismert Czeglédy ellen. A vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A botrány kirobbanása után a DK felvette a képviselőt az európai parlamenti listájára, így mentelmi jog illette meg a választási eredmény jogerőssé válásáig. A vád szerint

„dr. Czeglédy mint a szombathelyi székhelyű Human Operator Zrt. igazgatóságának elnöke és tényleges ügyvezetője olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó részvénytársaság adófizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt”.

Az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott „iránymutatásai alapján létrehoztak egy olyan számlázási láncolatot, amelynek alsó szintjén iskolaszövetkezetek, középső szintjén ténylegesen gazdasági tevékenységet nem, csak átszámlázást végző gazdasági társaságok, míg a legfelső szintjén a Human Operator Zrt. állt”.

Czeglédy Gyurcsányékhoz való kötődését erősíti meg az a tény is, hogy sem Gyurcsány Ferenc, sem felesége nem határolódott el az ügyvédtől, sőt, a nyilvánosság előtt védelmükbe vették. Gyurcsányék családi cége, az Altus is érintett volt a jó viszony fenntartásában, hiszen az Altus Befektetési Zrt. adott kölcsönt Czeglédynek, jegybanki alapkamatra szerződtek 255 ezer euróra.

A fővárosi DK-s önkormányzatok sem igyekeznek elhatárolódni a csalási ügybe keveredett ügyvédtől, hiszen több Gyurcsány-párti polgármester is leszerződött Czeglédy ügyvédi irodájával, amivel több mint 100 millió forint közpénzt fizettek ki a költségvetési csalással vádolt Czeglédynek.

A Mandiner korábban már felhívta a figyelmet arra, hogy Czeglédy Csabának volt már dolga az igazságszolgáltatással. A kilencvenes évek végén lett tagja a szombathelyi képviselő-­testületnek, 2006-tól volt alpolgármester is. Az ügyészség 2001-ben mint a Rébusz Iskolaszövetkezet volt tagja ellen emelt vádat adócsalás, magánokirat-­hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt. A törvénysértést 8,3 millió forintnyi fiktív számla kiállítása jelentette, amit az adóhatóság nyomozói lepleztek le. A huszonöt éves szocialista politikus hárította a felelősséget, ám jogerősen felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Ajánljuk még