logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Politikai vita szakmai köntösben? – több sebből vérzik a pszichiáterek és pszichológusok „állásfoglalása”

| Szerző: hirado.hu
Sem a tagsággal, sem a tágabb vezetőséggel nem egyeztette a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos állásfoglalását, amely szerint az új törvény veszélyes a gyermekek mentális egészségére. Az Értékközpontú Pszichológusok Munkacsoportja azonban homlokegyenest más véleményt képvisel és továbbra sem támogatja ezeknek a vitatott állításoknak a szexuális nevelésbe való integrálását – adta hírül a Vasarnap.hu.

A Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) alapító tagja, Bánki M. Csaba professzor szerint a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság által a törvény kapcsán közösen kiadott állásfoglalás meg sem kísérli, hogy egy valódi, tudományosan megalapozott dolgozat látszatát keltse. A professzor hangsúlyozza:

a dokumentum egyik társaság esetében sem lett megvitatva a tagsággal, de még a tágabb vezetőséggel sem.

Mint fogalmazott: „a szakma felforrt, a kollégák nem értik, hogy miért kellett ebbe az ügybe a Magyar Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Társaság helyett a felnőtt pszichiátriai társaságnak bevonódnia, hiszen az állásfoglalás konklúziója a gyerekekre vonatkozik. Ennek ellenére

sokan nem merik a véleményüket nyilvánosan felvállalni, mert látják a nyugati eseteket, amikor orvosokat fenyegetnek akkor, ha nem a politikailag korrekt terápiát alkalmazták”

mondta a Heteknek Frecska Ede pszichiáter szakorvos, az MPT leköszönt vezetőségi tagja.

Hal Melinda klinikai szakpszichológus, a Mathias Corvinus Collegium műhelyvezetője, a Magyar Pszichiátriai Társaság tagja sem tudott széles körű egyeztetésről. Számára az is furcsa, hogy a két társaság miért éppen a választási időszakban jelentette meg ezt az „álláspontot”, hiszen a gyermekvédelmi törvény módosítása már több mint fél éve megtörtént.

A Magyar Pszichiátriai Társaságnak és a Magyar Pszichológiai Társaságnak a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos közös állásfoglalására reagált az Értékközpontú Pszichológusok Munkacsoportja is. A testület szerint:

„a genderelmélet több állítása a nemek nonbinaritásáról, a biológiai alapok jelentőségének relativizálása a nemi identitás esetében, a szexuális orientáció tekintetében pedig annak túlhangsúlyozása egyelőre nem tekinthető tudományosan megalapozottnak, és önmagában nagyon sok logikai ellentmondással terhelt. Ebből kifolyólag nem támogatjuk ezeknek a vitatott állításoknak a szexuális nevelésbe való integrálását, amiről valójában a vita szól.”

Ajánljuk még