logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Aki az élelmiszerárstopot támadja, nem érti az életet

| Szerző: hirado.hu
Február 1-én, azaz jövő kedden indul az élelmiszerárstop. Alapvető élelmiszerek árát fagyasztotta be a kormány, és a kereskedőknek vissza kell térniük az október 15-i árszintre – erről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában.
Az adás vonatkozó része itt hallgatható vissza.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: „Két szinten lehet beszélni erről a kérdésről. Az egyik az infláció, amely egy ilyen makrogazdasági, a valóságtól kicsit távolabbi megközelítés – ez is fontos –, meg van az élet és annak az életszagú megközelítése.”

A kormányfő elmondta, hogy normál esetben a kormánynak nem dolga, hogy beavatkozzon az árak alakulásába, akkor ugyanis a kereskedők és a gyártók egymás érdekeit figyelembe véve tudják szabályozni az árakat. „De vannak rendkívüli helyzetek. Rendkívüli helyzetben a kormány nem mondhatja azt, hogy majd a gazdasági szereplők fogják megoldani a rendkívüli helyzetet, ugyanis ők nem tudják. Ha meg tudták volna oldani, nem jött volna létre rendkívüli helyzet.”

Az infláció mértéke nő, emelkednek az árak Amerikától Oroszországig, és az egész világgazdaságban ilyen helyzet van. A kormány nem nézheti ölbe tett kézzel, és várhatja a piaci szereplőktől, hogy kiigazítsák az árakat, hiszen erre nem képesek.

„Tehát valakinek itt föl kell lépni új szereplőként, hogy a dolgok visszakerüljenek a normális kerékvágásba.

És addig is, amíg nem kerülnek vissza a dolgok a normális kerékvágásba, valakinek meg kell védeni az embereket.

Szép dolog a közgazdasági elmélet, de közben élni kell. A benzint a benzinkútnál ki kell fizetni, az élelmiszert meg kell vásárolni,

és az ellenzék vagy bárki más okoskodhat arról, hogy nagy elméleti, gazdasági összefüggések szempontjából ez jó lépés vagy nem, de a nyugdíjasnak, a gyermekes családnak, sőt mindannyiunknak be kell menni a boltba és ki kell fizetni az árat.

És az nagyon helyes, hogyha nem a mostani árat fizetik, hanem azt, ami korábbi és alacsonyabb ár volt, ez jó dolog. Aki azt mondja, hogy ez rossz dolog, az nem érti az életet” – zárta gondolatmenetét Orbán Viktor.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még