logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A családon belüli erőszak áldozatainak hatékonyabb segítését ígéri az ellenzék

A családon belüli erőszak áldozatainak hatékonyabb segítését, az ezzel kapcsolatos jelzőrendszer megerősítését, a védett házak számának növelését és több forrást ígértek erre a területre ellenzéki képviselők kedden online közvetített sajtótájékoztatón ellenzéki választási győzelem esetére.

Hohn Krisztina, az LMP országgyűlési képviselője, Pest megye 6-os számú választókerületének ellenzéki képviselőjelöltje azt mondta, a Fidesz az elmúlt évtizedben nem segített a családon belüli erőszak áldozatainak, a büntetési tételek emelése látszatintézkedés volt.

Közölte, sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, ezért a kormányváltás után pontos és rendszeres felméréseket végeznek majd az áldozatokkal és a családon belüli erőszakkal kapcsolatban. Bevezetik a kötelező erőszakkezelést, valamint a mentális eltérítést, segíteni fognak az áldozatoknak a trauma feldolgozásában és abban, hogy ne szembesüljenek állandóan az áldozathibáztatással – sorolta.

Hohn Krisztina hozzátette, annak érdekében,

hogy a gyerekeknek ne kelljen újra és újra felidézni a velük történteket, csak egyszer hallgatnák ki őket,

amiről felvétel készülne. Elmondta, növelni kell a védett házak számát, megyénként legalább egyre lenne szükség, de a legjobb az lenne, ha kistérségenként lenne egy.

Bősz Anett, a DK frakcióvezető-helyettese rendkívül hazugnak nevezte a kormánypártok gyermekvédelmi népszavazási kezdeményezését.

Szerinte a kormány csak hazudja, hogy a családok kormánya, sem az igazságügyi miniszter, sem a családokért felelős tárca nélküli miniszter nem tett érdemben azért, hogy megfékezzék a zárt ajtók mögötti erőszakot. „Ha egy nő szeme alatt megjelenik két lila folt, ő nem a vak komondoron esett át” – fogalmazott.

Ígéretet tett a jelzőrendszerek helyreállítására.

A szocialista Márton Roland, Fejér megye 1-es számú választókerületének ellenzéki képviselőjelöltje az anyaotthonok rendkívül fontos szerepéről beszélt. Elmondta, ha valakit családon belüli erőszak ér vagy bármilyen más okból a létfenntartása veszélyeztetett, akkor kell egy hely, ahova egy-másfél évre elmenekülhet.

Hozzátette: az otthonok fenntartásához pénz kell. Ha az ellenzék áprilisban kormányra kerül, „akadálymentesíti” az európai uniós források előtt a terepet, és rövid időn belül hatezer milliárd forint érkezhet Magyarországra – mondta.

Kifejtette: ebből a pénzből több mint 1500 milliárd forint jut társadalmi igazságosságot szolgáló projektekre, többek között a családok átmeneti otthonának és az ehhez kapcsolódó jelzőrendszernek a fejlesztésére. „Az Egységben Magyarországért foglalkozik nőügyekkel” – fogalmazott.

Ajánljuk még