logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Feljelenti a kulturális államtitkárt egy jobbikos képviselő

Folytatólagosan elkövetett lopás miatt feljelentést tesz Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár ellen Brenner Koloman, az országgyűlés jobbikos alelnöke. A képviselő ezt más ellenzéki politikusokkal közösen tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be.

Brenner Koloman azt mondta: nagy nyilvánosság előtt tett vallomásának tekinthető, hogy az államtitkár a nyílt színen vallott arról, hogy alkalmanként a magyar polgárok közgyűjteményéből bizonyos tárgyakat a sajátjaként kezel.

Az ellenzéki politikus szerint az ügy szimbolikusan mutatja meg a fideszes egypárti túlhatalom végtelen erkölcstelenségét.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője, Újbuda kultúráért is felelős alpolgármestere a tárgy értékétől függetlenül mélységesen elszomorítónak nevezte, hogy egy államtitkár önhatalmúlag egy másik intézménybe vitte Esterházy Péter író focilabdáját. A szimbólum a fontos, ahogy a fideszes rendszer működteti az országot; a hatalom birtokosai azt gondolják, hogy az emberek és a törvények felett állnak – fogalmazott. Hozzátette, a fennálló rendszer csaknem 12 éve mérgezi Magyarország levegőjét” kulturális, gazdasági, társadalmi és szellemi értelemben is.

Halmai Róbert, a Momentum kultúrpolitikusa kiemelte: az ellenzéki összefogás pártjai választási győzelmük után azonnal leállítják a múzeumok szakmailag indokolatlan költöztetését, így a természettudományi múzeum – szerinte a gyűjtemény jelentős hányadát veszélyeztető – Debrecenbe helyezését is.

Ajánljuk még