logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Választás 2022: az országos nemzetiségi önkormányzatoknak január végéig kell dönteniük a listaállításról

Az országos nemzetiségi önkormányzatok közgyűléseinek január 31-éig dönteniük kell arról, hogy nemzetiségi listát szeretnének állítani az április 3-ai országgyűlési választásra.

A parlamenti választáson az országos nemzetiségi önkormányzatok nemzetiségi listát állíthatnak, ehhez az szükséges, hogy a közgyűlés január 31-éig döntsön a nemzetiségi lista állításáról, és arra is szükség van, hogy a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százaléka ajánlja a listát.

A nemzetiségek jogairól szóló törvény tavalyi változtatása írja elő az országos nemzetiségi önkormányzatoknak, hogy legkésőbb az országgyűlési képviselők általános választásának kitűzését követő húsz naptári napon belül döntsenek a nemzetiségi lista állításáról. Mivel a parlamenti választást január 11-én írta ki a köztársasági elnök, január 31-ig van lehetőségük a közgyűléseknek arra, hogy döntsenek a nemzetiségi lista állításáról.

A jogszabály lehetővé teszi az országos nemzetiségi önkormányzatok közgyűléseinek, hogy a nemzetiségi lista állításáról legkorábban a választást megelőző év október 1-jén döntsenek.

A döntésnek tartalmaznia kell a jelöltek nevét és a listán elfoglalt helyük sorszámát, valamint személyi azonosítójukat. A döntéseket – a személyi azonosító kivételével – az országos nemzetiségi önkormányzat honlapján is közzé kell tenni.

A címlapfotó illusztráció. 

Ajánljuk még